Skip to main content
Lebbeke: 052/411.411 Sint-Niklaas: 03/776.12.94

Tips

Maak de feestdagen niet nog duurder!

In de Kerstvakantie lopen de winkelstraten vol en ook de kerstmarkten worden druk bezocht. Het openbaar vervoer daarnaartoe is ook overvol. Hoe voorkomt u dat een bezoekje aan een stad of markt nog duurder wordt dan gepland, door de diefstal van uw portemonnee of gsm? U kunt op verschillende manieren proberen te voorkomen dat u slachtoffer wordt van zakkenrollers of overvallers.

Voorkom dat zakkenrollers u bestelen!

 • Draag niet teveel contant geld bij u en betaal zoveel mogelijk met uw pinpas;
 • Steek uw portemonnee en telefoon niet in een achterzak van uw jas, broek of rugzak;
 • Zorg voor een goed sluitende tas en draag de sluiting altijd bij uw lichaam;
 • Draag kostbare sieraden en horloge niet opvallend;
 • Houd uw tas altijd bij u met uitzondering van in de auto. Hier kunt u uw tas beter in de kofferbak bewaren als u rijdt, met alle deuren vergrendeld;
 • Beveilig uw gsm met een inlogcode en antidiefstalsoftware;
 • Bewaar thuis een kopie van uw belangrijke documenten, serienummers, authenticiteitscertificaat en foto's van waardevolle voorwerpen;
 • Houd u geld of vervoersbewijs in uw hand voordat u instapt in het openbaar vervoer, ga dit niet zoeken in uw portemonnee in de hectiek van het instappen;
 • Bewaar uw belangrijke documenten op uw lichaam.

Verder is het belangrijk alert te zijn! Zakkenrollers werken vaak samen. Terwijl u wordt afgeleid door iemand, slaat iemand anders zijn slag in uw tas of jas. Het kan ook gebeuren dat een zakkenroller zogenaamd per ongeluk tegen u aan botst of een zogenaamde vlek van uw kleding wil vegen. Pas op en laat dit niet toe, dit lichamelijk contact geeft hen de mogelijkheid u te beroven.

Bent u toch slachtoffer geworden van diefstal?

 • Doe dan altijd zo snel mogelijk aangifte bij de politie. (Bij een woningdiefstal moet dit meestal binnen 24 uur!)
 • Blokkeer de gestolen kaarten zo snel mogelijk!

         Bankkaarten via Card Stop: 070 344 344;

         Identiteitskaart via Doc Stop: 0800 2123 2123;

         Simkaart via uw gsm-operator.

Verzekeren voor als het toch gebeurt

Vaak is het mogelijk u te verzekeren tegen diefstal via een aanvullende kostbaarhedenverzekering. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden en voorwaarden. 

 

Uw makelaar

Altijd tot uw dienst

Inbraakverzekering als aanvulling op uw brandverzekering

Bent u eigenlijk goed verzekerd als een inbreker uw halve inboedel mee zou nemen?

Dus niet alleen voor de schade van de braak maar ook voor de waarde van uw spullen? In dat geval beschikt u dus over een brandverzekering èn een inbraakverzekering. Beide niet verplicht maar eigenlijk onmisbaar! Even de hoofdzaken op een rijtje:

Brandverzekering

Deze verzekering vergoedt de materiële schade aan uw onroerend goed en inboedel. De brandverzekering is veel breder dan een verzekering tegen brand en wordt daarom ook vaak een 'woningverzekering' genoemd. Een brandverzekering dekt altijd de materiële schade aan uw woning, ontstaan door de volgende oorzaken:

 • Brand, explosie of een implosie, rook– en roet;
 • Inslag door bliksem;
 • Een dier of door een auto na een botsing met een dier;
 • Een luchtvaartuig;
 • Aanslagen en arbeidsconflicten (ook terrorisme);
 • Storm- en hagel, sneeuw & ijs die door druk schade veroorzaken aan uw dak;
 • Natuurrampen, een omgevallen boom op het gebouw;
 • Waterschade;
 • Glasbreuk;
 • Stookolieschade;

Een brandverzekering vergoedt echter nooit de waarde van gestolen goed bij een inbraak! De schade die door een inbreker wordt veroorzaakt aan uw woning of inboedel wordt wel vergoed. Het is dus zeer aan te raden ook een inbraakverzekering af te sluiten, in aanvulling op uw brandverzekering.

Wat vergoedt uw inbraakverzekering?

De inbraakverzekering vergoedt de waarde van (een gedeelte van) de gestolen goederen. Een aantal verzekeringen biedt de mogelijkheid om naast de verzekering ook gebruik te maken van  een extra service die 24/7 beschikbaar is voor het herstellen van schade na inbraak. Zo wordt bijvoorbeeld de opengebroken deur of het ingeslagen glas per direct gerepareerd of vervangen.

Advies nodig?

Wij helpen u graag bij de keuze en combinatie van de juiste verzekeringen en adviseren u over de dekkingen van uw huidige verzekeringen. U kunt bij ons altijd een advies op maat verwachten, zodat u zeker weet dat alles goed geregeld is als het ooit onverhoopt mis gaat.

Let op de verjaringstermijn voor het opvragen van het saldo van de kosten van wederopbouw.

Bij een brand van uw woning of bedrijfspand zal uw verzekeraar op grond van het expertiseverslag en na een vergelijking van uw brandpolis met de verzekerde waarde (let er trouwens op dat u niet onder verzekerd bent) u een schadebedrag uitkeren. Zoals voorzien in de wet is dit 80 % van het schadebedrag dat in het expertiseverslag vermeld staat. Het saldo van 20% kan opgevraagd worden wanneer er aangetoond wordt dat er effectief een wederopbouw plaatsvindt. U dient dit echter wel te doen binnen een termijn van 3 jaar vanaf de datum waarop de wederopbouw van start gaat. Indien de werkzaamheden vertraging oplopen (bijvoorbeeld omwille van het uitblijven van een bouwvergunning), dient u de verzekeringsmaatschappij hiervan op de hoogte te brengen en de nodige bewijzen te leveren. Daarbij vraagt u best duidelijk om de verjaringstermijn uit te breiden. Anders loopt u het risico dat u geen aanspraak kan maken op de resterende 20 % van de schadevergoeding.

Een goede brandverzekering blijkt eens te meer de juiste keuze !

Elk jaar opnieuw zijn er een aantal gevallen waarbij een pand zware schade oploopt met bijgevolg zware financiële repercussies voor de eigenaar en waarbij blijkt dat deze laatste niet of niet goed verzekerd is. Bij onze tussenkomsten horen we dan steeds dat ze wel wisten dat ze de verbouwing moesten meedelen maar dat ze het steeds maar uitgesteld hebben. Of dat mensen er van uitgaan dat de kans op schade klein is.

Nochtans is niets minder waar. Er is niet alleen de schade door natuurelementen die steeds vaker voorkomt maar ook het brandgevaar schuilt soms in een klein hoekje. Heel wat kranten publiceren vandaag (08/08/2014) dat het aantal ernstige branden flink is toegenomen. Eén en ander is steeds vaker te wijten aan oververhitte technologische apparaten zoals tablets of smartphones. En een tijd geleden bereikten ons ook al alarmerende berichten over branden die ontstonden bij het opladen van elektrische fietsen. Het is natuurlijk goed om hierover geïnformeerd te zijn want voorkomen is beter dan genezen. Koop in de eerste plaats een toestel dat zijn kwaliteit bewezen heeft en vervang een batterij door een kwaliteitsvol product. Het opladen van uw toestellen doet u best overdag en niet langer dan nodig. Maar als het ondenkbare dan toch gebeurt, dan is het natuurlijk goed om hiervoor verzekerd te zijn.

Belangrijk aspect wat dat betreft : zorg er steeds voor dat u "correct" verzekerd bent en dat de verzekerde waarde overeenstemt met de werkelijke waarde. Want ook met een verzekering kan het u een aardige duit kosten als het verschil hier te groot is. De verzekeringsmaatschappij heeft immers vaak het recht om de zogenaamde "evenredigheisregel" toe te passen.

Onze belangrijkste tip is dus ongetwijfeld : zorg voor een degelijke brandverzekering ! Wist u trouwens dat wij u een polis kunnen aanbieden waar de evenredigheidsregel niet wordt toegepast ? Kom gerust eens langs voor meer informatie.

Veilig op vakantie met deze tips.

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers.
Woningen die lang onbewoond zijn, vallen namelijk snel op: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die voortdurend gesloten zijn, geen brandend licht,…

Vergeet ook niet dat inbrekers meegaan met hun tijd en ook te vinden zijn op internet!
Maak dus geen melding op social media zoals Facebook en Twitter dat u vertrokken bent op vakantie en voor hoelang.

Preventietips

 • Sluit je deuren en vensters degelijk af en controleer alle mogelijke toegangen naar je woning zoals een keldergat.
 • Vliegramen houden enkel vliegen en muggen buiten maar geen inbrekers. Sluit dus zeker de ramen. Ook een openstaand kantelraampje kan makkelijk geforceerd worden.
 • Zorg ervoor dat het tuinhuis afgesloten is. Hier staan meestal nuttige dingen voor een inbreker om zijn slag te slaan.
 • Laat je huis niet achter met de indruk dat het onbewoond is. Bijvoorbeeld:
  • Spreek geen boodschap in op je antwoordapparaat dat je afwezig bent of laat geen briefjes achter voor de bakker.
  • Vermijd dat de rolluiken de hele dag naar beneden zijn of dat de gordijnen overdag toe blijven.
  • Vraag dat iemand je brievenbus regelmatig leegmaakt of vraag bij de post om je briefwisseling een tijdje bij te houden.
  • Plaats een timer op je lichtinstallaties (deze apparaten worden in de meeste doe-het-zelfzaken verkocht).
  • Bij een lange afwezigheid kan het ook nuttig zijn om iemand het gras te laten maaien. Wanneer het gras abnormaal lang is, kan dit een signaal van afwezigheid zijn.
  • Laat eventueel wat speelgoed nonchalant rondslingeren, dit geeft een bewoonde indruk. Geen te duur speelgoed uiteraard, want de kans bestaat dat dit meegenomen wordt.
  • Breng juwelen en waardevolle voorwerpen voor bewaring naar een bankkluis.
 • Aan te raden is om alle waardevolle voorwerpen te merken door een code. De identificatie zal in geval van een diefstal veel eenvoudiger verlopen. Noteer het merk, de serienummers en alle bijzonderheden van uw waardevolle voorwerpen. Maak er eventueel een foto van.
 • Doe een aanvraag voor vakantietoezicht op je woning bij de lokale politie.
 • Op vakantie: Laat geen waardevolle voorwerpen onbeheerd achter, probeer je cashgeld te verdelen tussen de reisgenoten en bewaar geld en betaalkaarten gescheiden. Word je toch het slachtoffer van een diefstal, doe dan steeds ter plaatse een aangifte en hernieuw je aangifte bij je terugkeer in België.

Wees dus zeker aandachtig voor bovenstaande zaken vooraleer u vertrekt.
Geniet van uw vakantie!

Bron: http://www.policelocale.be

Welke brandverzekering komt tussen na verkoop van een woning?

Bij een aankoop van een gebouw bent u mogelijk nog drie maanden gedekt door de brandverzekering van de verkoper!

Stel dat u uw intrek neemt in uw nieuwe villa die u zopas van een goede vriend gekocht hebt: na een maand wordt de villa door een brand beschadigd en tot overmaat van ramp hebt u zelf nog geen verzekering voor uw nieuwe woning afgesloten. Uw vriend kan dan het schadegeval indienen bij zijn verzekeraar.

In een gelijkaardige zaak weigerde een verzekeringsonderneming om tussen te komen. Nochtans voorziet de wet dat de woning nog gedurende drie maanden, vanaf de notariële akte, verzekerd is. In dat geval argumenteerde de verzekeraar echter dat hij niet meer hoefde tussen te komen omdat de overeenkomst opgezegd werd. Ondanks de duidelijke bepalingen van de wet dat de koper van een gebouw nog gedurende een termijn van drie maanden kan genieten van de brandverzekering van de verkoper, blijft de verzekeraar bij zijn standpunt. In de daaropvolgende rechtszaak heeft het Hof van Cassatie bevestigd, zich baserend op de wet, dat de opzeg van de overeenkomst niet geldt ten aanzien van de koper gedurende de periode van drie maanden die volgt op de verkoopdatum en werd de verzekeringsonderneming dan ook verplicht de schade te vergoeden.

Spreek dus steeds goed af met de verkoper van een gebouw en vraag na of hij een brandverzekering heeft en bij welke maatschappij. Zo kunt u bij een schadegeval uw rechten opeisen.

Verzamel zo veel mogelijk bewijzen van een nakend gevaar!

Ingevolge hevige windstoten helt een populier op uw eigendom gevaarlijk over. Hij is gedeeltelijk ontworteld en dreigt op de woning van de buurman te vallen. In dat geval kunt u best beroep doen op een expert en/of een gespecialiseerde firma. Als die van oordeel zijn dat de boom zo snel mogelijk geveld moet worden omdat hij een nakend gevaar vormt, dan kunt u natuurlijk het nodige laten doen. Zorg dan wel voor voldoende bewijzen door foto’s te nemen en het verslag van de expert achter de hand te houden.

Dit hebt u immers nodig om het schadegeval bij de maatschappij van uw brandverzekering aan te geven. Eventueel kunt u de maatschappij vooraf inlichten zodat ze zelf het hoogdringende karakter kunnen vaststellen en een voorafgaandelijk akkoord kunnen geven. Zonder een goed dossier loopt u immers het risico dat uw verzekeringsonderneming uw schadegeval niet wil aanvaarden. 

Heeft uw bromfiets reeds een nummerplaat?

Alle bromfietsen en lichte vierwielers die sinds 31 maart 2014 in België nieuw in het verkeer gebracht werden, kregen al verplicht een nummerplaat. Nu zijn ook de voertuigen die voor deze datum in omloop waren, aan de beurt.

VEELGESTELDE VRAGEN
 

=> Hoe vraagt u een nummerplaat aan?

STAP 1: Ga met het gelijkvormigheidsattest van uw voertuig naar het postkantoor. Bpost stuurt de gegevens op naar DIV. U krijgt een roze aanvraagformulier van Bpost.

STAP 2: Met dit roze aanvraagformulier komt u naar ons kantoor. Wij zullen uw voertuig inschrijven bij DIV.

STAP 3: Nadien ontvangt u uw nummerplaat via Bpost. U betaalt de postbode 30 EUR voor uw nummerplaat, plus 12 EUR voor de administratie bij Bpost.
 

=> Heeft uw voertuig een nummerplaat nodig?

In principe moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers van een nummerplaat voorzien worden. Hieronder een overzicht van voertuigen die onder deze regel vallen:
 

Tweewielige bromfietsen:

Tweewielige bromfietsen met een maximumsnelheid van 45km/u en elektrische fietsen met motorondersteuning boven 25km/u (categorie L1e en L1e-B)

 • Motor met inwendige verbranding met een cilinderinhoud van max 50cc
 • Elektrische motor met een nominaal continu maximumvermogen van 4 kW

 

Driewielige bromfietsen:

Driewielige bromfietsen met een maximumsnelheid van 45km/u (categorie L2e):

 • Motor met elektrische ontsteking met een cilinderinhoud van max 50cc
 • Motor met inwendige verbranding met een nettomaximumvermogen van 4 kW
 • Elektrische motor met een nominaal continu maximumvermogen van 4 kW

 

Lichte vierwielers:

Vierwielige motorvoertuigen van max. 350 kg met een maximumsnelheid van 45 km/u (categorie L6e):

 • Motor met elektrische ontsteking met een cilinderinhoud van max 50cc
 • Motor met inwendige verbranding met een nettomaximumvermogen van 4 kW
 • Elektrische motor met een nominaal continu maximumvermogen van 4 kW

    

=> Ik beschik niet over het juiste document

Vraag indien mogelijk aan de constructeur om een duplicaat van uw gelijkvormigheidsattest. Indien dat niet mogelijk is, ga dan met uw voertuig langs bij de lokale politie. Zij zullen u een attest met technische voertuiggegevens afleveren. Voor voertuigen van voor 1975, gaat u langs bij een oldtimerfederatie.

 

=> Ik wil een oldtimernummerplaat

Als uw voertuig ouder is dan 25 jaar, komt het in aanmerkign voor een oldtimernummerplaat. Wilt u zo’n nummerplaat, dan moet u de vervolledigde aanvraag tot inschrijving opsturen naar de DIV. Wij kunnen het voertuig dan niet zelf inschrijven. Vergeet in elk geval niet om aan te duiden op het aanvraagformulier dat het een aanvraag tot oldtimernummerplaat betreft.

 

=> Ik heb een elektrische fiets, wat moet ik doen?

Sinds april 2016 zijn er kleinere nummerplaten beschikbaar voor de elektrische fiets. Deze zijn dus perfect aan te vragen.

 

=> Tot wanneer heb ik tijd om een nummerplaat aan te vragen?

Vanaf 11 december 2016 is de nummerplaat verplicht dus de procedure moet rond zijn voor die datum.

 

Uw makelaar

Steeds tot uw dienst

Verplicht winterbanden en sneeuwkettingen in andere landen.

Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in België, kiezen steeds meer automobilisten voor deze banden tijdens de wintermaanden. In veel landen om ons heen zijn de winterbanden echter wel verplicht. En in een aantal landen is het ook verplicht sneeuwkettingen bij u te hebben. Het is dus verstandig vooraf te controleren wat de eisen zijn van het land, waar u bijvoorbeeld op wintersport gaat. In het ene land wordt u geacht dit te weten, in het andere land staat het wel duidelijk op borden vermeld.

Een ongeval in het buitenland, wat nu?

Wat gebeurt er als u bij een ongeval betrokken raakt, terwijl uw auto niet met winterbanden en/of sneeuwkettingen is uitgerust, terwijl dat wel verplicht is in het land waar u rijdt? Veel mensen denken dat ze in dat geval niet verzekerd zouden zijn. Dat is gelukkig niet zo, uw BA autoverzekering komt gewoon tussenbeide. Als er echter sprake is van betwiste aansprakelijkheid kan de rechtbank u wel mede aansprakelijk stellen! Als er een ongeval plaatsvindt omdat u geen winterbanden en/of sneeuwkettingen heeft, draait u mogelijk op voor de schade die dus anders door de tegenpartij zou zijn betaald.

Een voorbeeld daarvan is dat een andere weggebruiker in de sneeuw de controle over het stuur verliest, waardoor deze op uw weghelft komt. Omdat uw auto geen winterbanden heeft, is uw remweg langer en daardoor raakt u de tegenligger. U kunt (deels) aansprakelijk worden gesteld omdat het ongeval waarschijnlijk niet was gebeurd als u winterbanden had gehad, zoals de wet daar voorschrijft. Daarnaast krijgt u zeker ook nog een boete voor het rijden zonder winterbanden en/of sneeuwkettingen.

Controleer vooraf!

Het is dus zeker de moeite waard om u vooraf te verdiepen in de voorschriften van het land dat u bezoekt. Voor uw eigen veiligheid maar ook voor uw portemonnee. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht. In Oostenrijk zijn daarnaast ook sneeuwkettingen verplicht als het wegdek met sneeuw bedekt is. In Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn sneeuwkettingen en/of winterbanden verplicht waar dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord. Een overzicht van alle wettelijke en individuele verplichtingen met betrekking tot de verkeersveiligheid per land van de Europese Unie vindt u op de website 'Uw Europa'.

 

Uw makelaar,

Tot uw dienst

Met een goed pakket aan autoverzekeringen nog beter op weg!

Het slechte herfstweer heeft zijn intrede reeds gedaan. De eerste sneeuw is alweer voorspeld. De run op winterbanden is weer losgebroken. Met deze banden wilt u grip krijgen op de weg in elke weersgesteldheid. Logisch! Maar heeft u eigenlijk ook grip op alle omstandigheden waarmee u te maken kunt krijgen als verkeersdeelnemer? Bent u verzekerd van de hulp die u nodig zou kunnen hebben? Bent u verzekerd voor eventuele onkosten in het geval dat u onverhoopt zelf een aanrijding zou veroorzaken?

Een ding is zeker; als u met een motorvoertuig deelneemt aan het verkeer bent u in ieder geval verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten.

Deze verzekering dekt de onkosten van materiële en lichamelijke schade aan derden bij een onverhoopt door u veroorzaakt ongeval. Maar hoe zit het met uw eigen onkosten?

Dekking burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering

De dekking en voorwaarden van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering zijn wettelijk bepaald en dus overal hetzelfde. 'Derden', dus ook uw passagiers, zijn in ieder geval verzekerd bij een ongeval door u veroorzaakt. De volgende zaken vallen echter niet binnen de dekking van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering:

 • Medisch en lichamelijk letsel van de bestuurder bij het veroorzaken van een ongeval
 • Schade aan het voertuig bij het veroorzaken van een ongeval
 • Diefstal, glasbraak en vandalisme aan het voertuig
 • Schade aan het voertuig bij een vluchtmisdrijf
 • Pechhulp
 • Advocaatkosten

Uitbreiding van uw pakket

Het is daarom zeker verstandig uw verzekering verder uit te breiden met een of meer van de volgende opties voor uw auto en voor uzelf:

 • Full of mini omnium, voor een complete verzekering van uw voertuig
 • Bijstand voertuig, voor pech onderweg
 • Verkeerspolis bestuurder, voor vergoeding van uw onkosten bij een ongeval door u veroorzaakt
 • Rechtsbijstand auto, voor juridische geschillen.

Welke verzekeringen passen bij u?

De omnium en bijstand voertuig verzekeringen zijn zeker waardevol voor het behoud van uw voertuig. De verkeerspolis dekt alle onkosten die u zelf krijgt bij een ongeval door u veroorzaakt. Met een rechtsbijstand autoverzekering wordt u bijgestaan in juridische geschillen en zijn de kosten van een eventuele gerechtelijke verdediging gedekt. Allemaal belangrijke verzekeringen dus!

Passend advies

We vertellen u graag meer over de mogelijkheden en adviseren u welke verzekeringen passen bij uw persoonlijke situatie als verkeersdeelnemer. Ga goed voorbereid op weg en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!