Checklist reizen en geld.

Zorgeloos genieten op reis met een goede voorbereiding!

Lees hier onze tips over reizen en geld:

 • Geld lenen om op reis te gaan, is geen goed idee. Je moet als je terugkomt nog je reis verder afbetalen, terwijl die achter de rug is. Heb je nog geen spaargeld en wil je toch op reis gaan? Leg er dan maandelijks een deel van je inkomen voor opzij.
 • Overweeg je toch te lenen om op reis te gaan? Wees dan toch voorzichtig. Als je nu niets opzij kan zetten voor de reis, zal je waarschijnlijk je lening niet kunnen terugbetalen eens je terug bent.
 • Overweeg om een reis- of annulatieverzekering af te sluiten. Een reisverzekering beschermt je tegen risico’s op vakantie, bv. als je gerepatrieerd moet worden. Een annulatieverzekering dekt voornamelijk risico’s voor je vertrek, bv. als je niet kan vertrekken omdat je ziek bent. Informeer gerust vrijblijvend bij ons welke verzekering best past bij uw situatie. Aan een boeking met een kredietkaart is soms een annulatieverzekering verbonden. Informeer je daarover om dubbele verzekering te vermijden.
 • Vaak dekt het ziekenfonds bepaalde ziektekosten in het buitenland, maar niet in alle situaties alsook een beperkt bedrag. Controleer voor je vertrek welke dekkingen je ziekenfonds precies biedt. Misschien heb je ook documenten nodig als je naar het buitenland gaat? Vraag dat tijdig na bij je ziekenfonds.
 • Als je met de auto op reis gaat, kan het nuttig zijn je te verzekeren voor pechverhelping. De pechverhelper zorgt voor een vervangwagen en zelfs logies als je auto defect raakt in het buitenland.
 • Schat vooraf in hoeveel geld je zal nodig hebben. Je kan dan je betaalmiddelen spreiden: een gedeelte in cash in de plaatselijke munt, een gedeelte via een debetkaart of een kredietkaart.
 • Hoe exotischer het geld, hoe vroeger je het bij je bank of wisselkantoor moet bestellen. Voor de gangbare wisselkoersen vind je op internet handige tools. Soms is het niet mogelijk in België aan een lokale munt te geraken. In zo’n situatie controleer je best of euro’s of Amerikaanse dollars ter plaatse gemakkelijke aanvaard of gewisseld kunnen worden.
 • Deviezen kosten meer aan het loket dan de officiële wisselkoers. Banken en wisselkantoren rekenen een wisselkost aan. Tarieven vergelijken kan de moeite zijn. Hou er rekening mee dat het niet altijd voordeliger is om in België deviezen aan te kopen.
 • Neem steeds je gewone bankkaart (een debetkaart) mee op reis. In de meeste Europese landen zal je dankzij de Maestrofunctie kunnen betalen net zoals thuis. Vaak is de Maestrofunctie buiten Europa geblokkeerd. Vraag aan je bank die te deblokkeren als je een verre reis wil maken. Je kan dat vaak ook zelf deblokkeren via je online banking systeem.
 • Een kredietkaart is een handig extra betaalmiddel op vakantie. Als je een lange reis maakt, kan je vragen de limiet op je kredietkaart (tijdelijk) te verhogen. Daarvoor moet je naar je bankkantoor, waar men meestal je laatste loonstrookje(s) zal vragen.
 • Binnen de eurozone is het meestal goedkoper om te betalen en geld af te halen met je gewone bankkaart. Buiten de eurozone is de kredietkaart vaak de goedkoopste oplossing. Informeer!
 • Neem onze contactgegevens en pechverhelpingsdienst mee. Sla ook het telefoonnummer van CardStop (+32 70 344 344) op in je GSM. Zo hoef je daar niet naar te zoeken als je kaart verloren gaat of gestolen wordt.
 • Als je in het buitenland in de problemen komt en al je betaalmiddelen zijn uitgeput, kan je als noodoplossing een beroep doen op een geldtransfer door een familielid, via bv. via Western Union, Moneytrans of Moneygram.
 • In heel uitzonderlijke gevallen kunnen de Belgische ambassades en consulaten een oplossing brengen als je in het buitenland volledig zonder geld zit, bv als je van alles beroofd bent. Zorg dat je ook deze contactgegevens genoteerd hebt.

Veel reisgenot!

Uw makelaar,
Steeds tot uw dienst

Bron: Wikifin

Eenmalig goed verzekeren en daarna altijd onbezorgd op reis!

Het nieuwe jaar begint zijn draai weer te vinden, het is alweer februari! Een groot aantal van ons vertrekt nog naar de sneeuw maar ook kijken heel veel mensen alweer halsreikend uit naar de zomer. Een groot aantal van hen is al druk met het zoeken naar een bestemming voor de zomervakantie.

Ze buigen zich met hun familie of vrienden over de bekende vragen als gaan we vliegen of nemen we de auto? Willen we een ingerichte tent met ijskast of gaan we backpacken met een klein tentje? Willen we een balkon met ochtend- of juist avondzon? Iedereen verheugt zich al enorm op de goudgele stranden en de strakblauwe lucht, terwijl ze nu nog voor de kachel bladeren in de dikke reisgidsen.

Altijd onbezorgd op vakantie

De voorpret van het zoeken en boeken is al leuk. Na het vastleggen begint het echte verheugen en straks het aftellen. Niets staat een heerlijke vakantie nog in de weg! Maar voor het zover is, moet u zich nog wel even buigen over een aantal administratieve zaken. Zoals over de vraag of uw gezin en u voldoende verzekerd zijn voor de reis die u gaat maken. Voor veel mensen een vraag die voor elke vakantie weer terugkeert. Maar wist u dat u ook kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering? U kiest eenmaal de verzekering die u wenst en u hoeft zich er daarna nooit meer druk over te maken! U kunt kiezen voor een pakket van:

 • reisbijstand;
 • bijstand;
 • voertuigen;
 • bagage- en annulatieverzekering.

Het is ook mogelijk te kiezen voor losse onderdelen daarvan. Het blijft altijd mogelijk om u eventueel bij te verzekeren voor een speciale vakantie, zodat bij een duikvakantie bijvoorbeeld ook uw uitrusting goed verzekerd is.

Goedkoop en gemakkelijk

Normaal gesproken is een doorlopende reisverzekering ook nog goedkoper als u meer dan twee keer per jaar op vakantie gaat. Een weekendje weg in eigen land hoort daar trouwens ook bij. Bij een aantal verzekeringen is het zelfs al goedkoper vanaf twee vakanties per jaar. Dus vraag ons eens naar de mogelijkheden en verzeker u eenmalig goed voor onbeperkte onbezorgde vakanties!

Uw makelaar, 

Altijd tot uw dienst

Op reis? Bescherm uw woning tegen diefstal!

De vakantie staat voor de deur. Als u binnenkort op reis vertrekt dan laat u uw huis voor een tijdje onbewoond achter. De bezorgdheid die daarbij meteen om de hoek komt kijken is hoe uw woning zo veilig mogelijk achter laten en inbraak voorkomen.

U kunt contact opnemen met de diefstal preventieadviseur van uw gemeente. In de meeste gevallen is dit een politie- of gemeenteambtenaar die hiertoe grondig is opleid. Hij komt gratis bij u langs en bekijkt samen met u hoe u uw woning optimaal kunt beschermen. Dit advies is neutraal, objectief en helemaal op maat van uw specifieke situatie.

Hieronder geven wij u al een aantal tips, makkelijk toe te passen en bovendien helemaal gratis:

 • Geef uw woning een bewoonde indruk, laat bewust wat (waardeloze) spullen rondslingeren in en rond het huis
 • Vraag aan uw buur om de brievenbus leeg te maken, het gras te maaien, de rolluiken op en neer te laten
 • Doe alle ramen en deuren op slot, laat ze zeker niet in kipstand staan
 • Schakel uw vaste telefoon door naar uw gsm
 • Berg kostbare spullen op zodat ze niet zichtbaar zijn van buitenaf
 • Maak een lijst van waardevolle voorwerpen met serienummers, referenties en neem er foto’s van
 • Wees aandachtig met wat u (of familieleden) deelt op sociale media, voor kandidaat inbrekers is dit een gedroomde bron van informatie
 • Ten slotte kunt u aan de politie in uw buurt vragen een oogje in het zeil te houden tijdens uw afwezigheid, op geregelde tijdstippen wordt er dan rond uw woning gepatrouilleerd

Met een beetje aandacht en zorg voor het thuisfront vertrekt u gerust op vakantie.

Mocht u toch slachtoffer zijn van een diefstal, kan u steeds beroep doen op uw diefstalverzekering. Ga dus zeker na of u deze heeft want dit is een optionele dekking die niet standaard in uw brandverzekering vervat zit. Bekijk uw polis goed of contacteer ons om dit voor u na te gaan!

Contacteer ons en geniet van een zorgeloze vakantie!

Een goede bagageverzekering is van onschatbare waarde!

Zakkenrollers hebben nooit vakantie. Sterker nog, ze maken overuren tijdens de vakantieperiode. Bij alle bezienswaardigheden in binnen- en buitenland zijn ze absoluut van de partij maar ook in uw vakantieverblijf kunt u slachtoffer worden van diefstal. Veel mensen zijn op de hoogte van dit gevaar. Recent onderzoek door Mastercard onder 650 respondenten toont dat 6 op de 10 vakantiegangers bang zijn om bestolen worden tijdens hun vakantie.

Kies de juiste bagageverzekering

Indien u de pech heeft dat u wordt bestolen tijdens uw vakantie biedt een goede bagageverzekering uitkomst. Elke reisverzekering heeft een bagagedekking in haar pakket. Onderling verschillen de voorwaarden wel enigszins. Het is daarom belangrijk dat u goed kijkt naar wat u nodig heeft, afhankelijk van uw reis.

 • U kunt bijvoorbeeld uw dure sportuitrusting extra verzekeren.
 • Geld, pinpassen en reischeques zijn niet automatisch meeverzekerd in uw bagageverzekering, u moet deze apart meeverzekeren.
 • Foto- en film apparatuur, computerapparatuur, brillen en lenzen, muziekinstrumenten, sieraden, muziekdragers, mobiele telefoons, reisdocumenten, medische apparatuur, fietsen, skiboxen en surfplanken zijn meestal wel meeverzekerd.

Een goede reisverzekering met dekking voor (reis)bagage kan de kosten voor het aanschaffen van nieuwe bagage compenseren. De uitkeringen bij bagageschade kunnen wel tegenvallen omdat er sprake kan zijn van een eigen risico en uitkering van dagwaarde. Er geldt ook altijd een maximum verzekerd bedrag bij bagageschade. Diefstal van reisbagage uit de auto is meestal niet verzekerd! Laat u daarom goed adviseren; wij vertellen u graag welke polis het beste bij u past.

Voorkomen is beter

Tot slot nog een paar tips, zodat u goed voorbereid op vakantie kunt gaan en het risico op diefstal vermindert.

 • Verdeel uw reisbagage.
 • Laat reisbagage nooit onbeheerd achter.
 • Vermeld op adreslabels alleen uw naam en mobiele nummer (geen thuisadres!).
 • Berg kostbaarheden op in een kluis.
 • Plaats de bagage zoveel mogelijk uit het zicht in de auto en sluit de auto altijd af! (ook bij het rijden in onveilige gebieden).
 • Maak uw bagage met een slot vast aan een bagagerek in de trein.
 • Pas op voor zakkenrollers!

Mocht er onverhoopt toch iets mis gaan

 • Doe aangifte bij de lokale politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal.
 • Vraag om een (Property Irregularity Report) P.I.R. bij uw vervoersmaatschappij. 

Verder wensen wij u alvast een goede reis toe!

Uw makelaar

U vertrekt op reis? We geven u graag enkele handige tips.

De vakantietijd breekt weer aan en veel mensen maken zich op voor een heerlijke tijd.

Onbezorgd genieten van zon en zee, mooie natuur of een prachtige stad, bergen of bossen; iedereen gaat op zoek naar de perfecte locatie met het gewenste weer. De vakantie is vaak tot in de puntjes voorbereid maar heeft u ook iets geregeld als u onverwacht naar huis moet?  

Sluit een reisverzekering op maat af

Zonder reisverzekering bent u op uzelf aangewezen. Sluit daarom een goede verzekering af, die bij uw persoonlijke situatie past. De meeste reisverzekeringen vergoeden de kosten van repatriëring van een overledene en de reiskosten van voortijdig terugkeren van gedupeerde vakantiegangers.

Sluit een annuleringsverzekering op maat af

Het kan ook zo zijn dat u vlak voor vertrek moet annuleren of de vakantie moet afbreken. Zonder annuleringsverzekering kunt u voor alle kosten opdraaien, tenzij er andere annuleringsvoorwaarden gelden of er sprake is van een negatief reisadvies na de boeking. Een annuleringsverzekering dekt de kosten geheel of gedeeltelijk bij een gegronde reden van annulering, zoals werkeloosheid, scheiding, zwangerschap na boeking, ziekte en overlijden.

Vraag ons naar de voorwaarden

Zoals u op internet kunt zien, verschillen de dekkingen per verzekering. Daarom is het altijd goed om met ons uw persoonlijke situatie te bespreken. Zo kunt u een verzekeringspakket op maat afsluiten, waarbij u kunt kiezen tussen een kort- en doorlopende dekking. Kortlopend is geschikt als u een of twee keer per jaar op vakantie gaat en doorlopend als u lange tijd verblijft in het buitenland, meerdere malen per jaar op vakantie gaat en als u in de buurt van een grens woont.

Extra tips bij reis- en annuleringsverzekeringen:

 • Vanwege de vrij hoge premie (percentage van reissom) bij een eenmalige kortlopende annuleringsverzekering is het interessanter om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.
 • Er kan een limiet zijn aan de te verzekeren reissom bij reisverzekeringen. Check uw voorwaarden!
 • Medische kosten kunnen in het buitenland hoger zijn. Mogelijk dekt een standaard ziektekostenverzekering de extra kosten niet en is een eventuele operatie in het buitenland onbetaalbaar. Check uw voorwaarden!
 • Indien een familielid al ernstig ziek is bij vertrek is het verstandig vooraf met de verzekeringsmaatschappij te overleggen wat de voorwaarden en dekkingen zijn bij een onverhoopt eerdere terugkeer.
 • U kunt door een kleine extra bijdrage een vriend of derdegraads familielid laten bijschrijven op uw reisverzekering zodat uw kosten ook gedekt zijn bij onverhoopte ziekte of overlijden van hen.

Voor vertrek

 • Check uw polis en overleg met ons bij onduidelijkheden.
 • Noteer onze gegevens in uw vakantiedocumenten.
 • Noteer de nummers van uw paspoort of identiteitsbewijs, ziektekostenverzekering en andere belangrijke gegevens in uw vakantiedocumenten en geef deze door aan een contactpersoon die u thuis kunt bellen bij calamiteiten.

Wij wensen u een fijne en onbezorgde vakantietijd!

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.