Pensioensparen: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Veel twintigers en dertigers liggen nog niet wakker van hun pensioen. En dus ook niet van pensioensparen. Nochtans doen jongeren er goed aan om zo snel mogelijk met pensioensparen te starten. Het geeft hen immers meer zekerheid in de toekomst.

Wat is pensioensparen?

Met een pensioenspaarovereenkomst spaar je zelf voor een aanvullend pensioen. Het is een extra buffer naast het wettelijk pensioen dat je zal ontvangen.

Hoeveel kan je jaarlijks storten in pensioensparen?

Vanaf 2018 heb je de keuze tussen twee systemen:

  • Je stort maximaal 940 euro. Daarop geniet je een fiscaal voordeel van 30%. Je verdient dus 282 euro terug via je belastingaangifte.
  • Je stort meer dan 940 euro, met een maximum van 1.200 euro. Je fiscaal voordeel bedraagt dan 25%, of maximaal 300 euro. Opgelet, je stort in dit systeem best minstens 1.128 euro. Want anders ligt je belastingvoordeel lager dan in het andere systeem.

Rendement op pensioensparen

Welk rendement leveren jouw stortingen in pensioensparen op? Dat hangt af van de formule die je kiest:

  • pensioensparen met een kapitaalsgarantie (tak 21)
  • pensioensparen met een rendement dat gelinkt is aan één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen (tak 23)
  • een combinatie van de twee formules hierboven (tak 21 en tak 23)

In tak 21 geniet je kapitaalsgarantie en krijg je eventueel ook een winstdeelname. In tak 23 bepalen de prestaties van de onderliggende fondsen jouw rendement. Dit brengt meer risico mee, maar je krijgt dan wel uitzicht op een hoger rendement.

Voordelen van jong beginnen met pensioensparen

  • Je wettelijk pensioen zal niet volstaan om financieel zorgeloos je oude dag te slijten. In 2016 bedroeg het wettelijk pensioen van een werknemer gemiddeld 1.190 euro. Voor een zelfstandige was dat nog minder, nl. 950 euro. Zelf voor een extra buffer zorgen, is dus nodig! Met pensioensparen bezorg je jezelf een mooi aanvullend spaarpotje.
  • Je geniet een fiscaal voordeel.

Wanneer wordt het kapitaal uitbetaald?

Als je de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. Vandaag bedraagt die 65 jaar. Vanaf 2025 wordt die verhoogd tot 66 jaar, en vanaf 2030 tot 67 jaar.

Meer weten over pensioensparen?

Contacteer ons om samen de beste keuze voor u te bepalen.

Bron: Allianz

Pensioensparen op dynamische wijze!

Heel wat Belgen kiezen ervoor om op een bepaalde leeftijd in te stappen in één of andere formule voor pensioensparen. En vaak storten ze dan jaarlijks hun premie zonder zich af te vragen of er geen mogelijkheden zijn om meer rendement te halen.

Meestal is men er wel van op de hoogte dat pensioensparen met een fiscaal voordeel op twee manieren mogelijk is, namelijk via een pensioenspaarverzekering of via een pensioenspaarfonds. 

Jonge mensen kiezen beter voor een dynamisch pensioenspaarfonds omdat hier belegd wordt in aandelen en dit op langere termijn meer opbrengst oplevert. Maar het kan nuttig zijn om vanaf een bepaalde leeftijd het fonds in aandelen te laten rusten en over te schakelen op een pensioenspaarverzekering. Deze biedt een gewaarborgd rendement van 1,5 à 2,5% plus een niet gewaarborgde winstdeelname. 

Of u kunt overschakelen op een fonds dat minder risicovol belegt. In dat geval spreken we van een neutraal of defensief pensioenspaarfonds dat eerder zal beleggen in obligaties met minder risico.

U ziet, pensioensparen kan op een veel dynamischere manier dan men meestal denkt.

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.