De fietshelm blijft een belangrijke bescherming

Fietsen was nog nooit zo populair. Nu de zon vaker van de partij is en de temperaturen oplopen, halen veel mensen hun fiets van stal voor een tochtje. Vaak wordt daarbij een belangrijk element over het hoofd gezien: de fietshelm. Wettelijk nog niet verplicht in ons land, maar wel van groot belang.

Belangrijke bescherming

Bij een ongeval met de fiets lopen twee op de drie slachtoffers hoofdletsels op. Een fietshelm vermindert het risico op letsels met 75%. Voor kinderen is een helm zelfs nog belangrijker omdat zij kwetsbaarder zijn, zowel op hun eigen fiets als in een fietszitje. Hoofdbescherming met een helm is daarom een must.

Tips voor een goed gebruik van je fietshelm

Een fietshelm heeft pas echt nut als je die ook goed gebruikt. Let daarom op de volgende tips:

  • kies een helm die goed past (meet daarvoor je hoofdomtrek 2,5 cm boven je wenkbrauwen)
  • het kwaliteitslabel CE EN 1078 geeft aan dat de helm voldoet aan de Europese norm
  • draag de helm mooi recht op je hoofd en laat die niet naar achter leunen
  • span de riempjes aan tot de helm goed vast zit (maar ook niet te strak, er moet nog een vinger tussen kunnen)

Verzekerd als fietser

Zorg dat je fiets altijd perfect in orde is en vergeet zeker nooit je fietshelm. Dan kan je in alle veiligheid genieten van je fietstocht.

Toch pech of een ongeval? Denk dan zeker aan je familiale verzekering voor de dekking fietsbijstand. Ook een verzekering ongevallen privéleven kan in dat geval haar nut bewijzen. Contacteer ons voor meer info.

Bron: Allianz

Kind veilig in het verkeer!

Het schooljaar komt terug dichterbij. Heel wat kinderen zullen terug met de fiets naar school gaan.

Cijfers tonen jammergenoeg aan dat vier op tien kinderen betrokken zijn in een ongeval van of naar school (bron: BIVV).

Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, geven we jullie hieronder alvast enkele tips:

  • Zorg dat uw kind goed zichtbaar is: door lichte kleding met reflecterende elementen. Hierdoor wordt uw kind tientallen meters eerder opgemerkt door een automobilist.
  • Zorg dat de fiets voldoende is verlicht: een wit licht en reflector vooraan en een rood licht en reflector achteraan. Ook dienen uw pedalen en de spaken van uw wielen voorzien te zijn van reflectoren of een reflecterende strook in uw fietsband.
  • Een fietshelm: is niet verplicht maar wel aan te raden.
  • Laat uw kind duidelijk aangeven als hij of zij wil afslaan.
  • Pas op met muziek in de oren: (ipod, mp3-speler) want zo hoort uw kind het verkeer achter zich niet
  • Laat zijn/haar fiets graveren: hiervoor kan u terecht bij de lokale politie

Mocht er toch iets verkeerd lopen, is uw kind normaal verzekerd door de schoolverzekering. Informeer toch even bij de school naar de precieze voorwaarden.

Naast het van en naar school gaan, is het ook belangrijk dat uw kind verzekerd is.

Informeer gerust bij ons waarvoor u precies verzekerd bent!

 

Altijd tot uw dienst,

Uw makelaar

Honderdvijftig gewonden per dag in Belgisch verkeer! Hoe blijft u buiten schot?

Het was voorpaginanieuws in Het Nieuwsblad: elke dag tellen we 150 gewonden op de Belgsiche wegen. Dat zijn er op jaarbasis meer dan 50.000. Een cijfer om van te duizelen. En in het dichtbevolkte Vlaanderen is de kans op een ongeluk wellicht nog het grootst. Hier loert het gevaar werkelijk om elke hoek.

De overheid doet heel wat inspanningen om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te halen. En vele andere instanties (scholen, belangengroepen voor diverse geledingen in de maatschappij en zelfs verzekeringsmaatschappijen) proberen op hun manier tips mee te geven om ongevallen te vermijden. En dat is maar goed ook. Want niet alleen het aantal dodelijke slachtoffers moet naar beneden, ook het vele andere (lichamelijke) leed kan best vermeden worden. En daar kunnen we allemaal een steentje toe bijdragen. Preventie is zeker een must!

Maar als ondanks alle goede voorzorgen u toch met een ongeval te maken krijgt, dan kunt u daar maar beter op voorzien zijn. Natuurlijk zijn er de alom gekende hospitalisatieverzekeringen en verzekeringen voor gewaarborgd inkomen. Dergelijke polissen kunnen zeker bijdragen tot het vlot verwerken van de lichamelijke gevolgen van uw ongeval en ook uw financiële toestand vrijwaren maar afhankelijk van uw persoonlijke situatie en inkomen kunnen ze een flinke hap nemen uit uw gezinsbudget. Al blijft het natuurlijk zinvol u eens grondig te informeren. Wij staan wat dat betreft voor u klaar.

Maar wat veel minder gekend is, zijn de diverse ongevallenverzekeringen die door verschillende maatschappijen de laatste jaren ontwikkeld werden.

Dergelijke polissen voorzien in de vergoeding van de stoffelijke schade en keren (al of niet beperkt tot een bepaald plafond) vergoedingen uit voor het deel onkosten van de lichamelijke schade dat niet door het ziekenfonds wordt gedekt. Bij langdurige afwezigheden kan er zelfs een dagvergoeding uitbetaald worden, bovenop de eventuele uitkering van de ziekteverzekering. Op die manier kunt u een eventuele inkomensdaling voor een groot stuk ondervangen. Dergelijke polissen komen natuurlijk enkel tussen bij ongeval maar zijn dan ook een stuk budgetvriendelijker en daarom uitermate geschikt voor jonge professionals en jonge gezinnen, al of niet met kinderen of voor wie veel in het verkeer komt.

Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend advies. Wij zijn er zeker van dat we ook voor u het gepaste product hebben. Als u toch in een ongeval betrokken raakt, blijft u met een verzekering Ongevallen alvast inzake bijstand, zorgverlening en op financieel vlak buiten schot.

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.