Welke brandverzekering komt tussen na verkoop van een woning?

Bij een aankoop van een gebouw bent u mogelijk nog drie maanden gedekt door de brandverzekering van de verkoper!

Stel dat u uw intrek neemt in uw nieuwe villa die u zopas van een goede vriend gekocht hebt: na een maand wordt de villa door een brand beschadigd en tot overmaat van ramp hebt u zelf nog geen verzekering voor uw nieuwe woning afgesloten. Uw vriend kan dan het schadegeval indienen bij zijn verzekeraar.

In een gelijkaardige zaak weigerde een verzekeringsonderneming om tussen te komen. Nochtans voorziet de wet dat de woning nog gedurende drie maanden, vanaf de notariële akte, verzekerd is. In dat geval argumenteerde de verzekeraar echter dat hij niet meer hoefde tussen te komen omdat de overeenkomst opgezegd werd. Ondanks de duidelijke bepalingen van de wet dat de koper van een gebouw nog gedurende een termijn van drie maanden kan genieten van de brandverzekering van de verkoper, blijft de verzekeraar bij zijn standpunt. In de daaropvolgende rechtszaak heeft het Hof van Cassatie bevestigd, zich baserend op de wet, dat de opzeg van de overeenkomst niet geldt ten aanzien van de koper gedurende de periode van drie maanden die volgt op de verkoopdatum en werd de verzekeringsonderneming dan ook verplicht de schade te vergoeden.

Spreek dus steeds goed af met de verkoper van een gebouw en vraag na of hij een brandverzekering heeft en bij welke maatschappij. Zo kunt u bij een schadegeval uw rechten opeisen.

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.