Heeft uw bromfiets reeds een nummerplaat?

Alle bromfietsen en lichte vierwielers die sinds 31 maart 2014 in België nieuw in het verkeer gebracht werden, kregen al verplicht een nummerplaat. Nu zijn ook de voertuigen die voor deze datum in omloop waren, aan de beurt.

VEELGESTELDE VRAGEN
 

=> Hoe vraagt u een nummerplaat aan?

STAP 1: Ga met het gelijkvormigheidsattest van uw voertuig naar het postkantoor. Bpost stuurt de gegevens op naar DIV. U krijgt een roze aanvraagformulier van Bpost.

STAP 2: Met dit roze aanvraagformulier komt u naar ons kantoor. Wij zullen uw voertuig inschrijven bij DIV.

STAP 3: Nadien ontvangt u uw nummerplaat via Bpost. U betaalt de postbode 30 EUR voor uw nummerplaat, plus 12 EUR voor de administratie bij Bpost.
 

=> Heeft uw voertuig een nummerplaat nodig?

In principe moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers van een nummerplaat voorzien worden. Hieronder een overzicht van voertuigen die onder deze regel vallen:
 

Tweewielige bromfietsen:

Tweewielige bromfietsen met een maximumsnelheid van 45km/u en elektrische fietsen met motorondersteuning boven 25km/u (categorie L1e en L1e-B)

  • Motor met inwendige verbranding met een cilinderinhoud van max 50cc
  • Elektrische motor met een nominaal continu maximumvermogen van 4 kW

 

Driewielige bromfietsen:

Driewielige bromfietsen met een maximumsnelheid van 45km/u (categorie L2e):

  • Motor met elektrische ontsteking met een cilinderinhoud van max 50cc
  • Motor met inwendige verbranding met een nettomaximumvermogen van 4 kW
  • Elektrische motor met een nominaal continu maximumvermogen van 4 kW

 

Lichte vierwielers:

Vierwielige motorvoertuigen van max. 350 kg met een maximumsnelheid van 45 km/u (categorie L6e):

  • Motor met elektrische ontsteking met een cilinderinhoud van max 50cc
  • Motor met inwendige verbranding met een nettomaximumvermogen van 4 kW
  • Elektrische motor met een nominaal continu maximumvermogen van 4 kW

    

=> Ik beschik niet over het juiste document

Vraag indien mogelijk aan de constructeur om een duplicaat van uw gelijkvormigheidsattest. Indien dat niet mogelijk is, ga dan met uw voertuig langs bij de lokale politie. Zij zullen u een attest met technische voertuiggegevens afleveren. Voor voertuigen van voor 1975, gaat u langs bij een oldtimerfederatie.

 

=> Ik wil een oldtimernummerplaat

Als uw voertuig ouder is dan 25 jaar, komt het in aanmerkign voor een oldtimernummerplaat. Wilt u zo’n nummerplaat, dan moet u de vervolledigde aanvraag tot inschrijving opsturen naar de DIV. Wij kunnen het voertuig dan niet zelf inschrijven. Vergeet in elk geval niet om aan te duiden op het aanvraagformulier dat het een aanvraag tot oldtimernummerplaat betreft.

 

=> Ik heb een elektrische fiets, wat moet ik doen?

Sinds april 2016 zijn er kleinere nummerplaten beschikbaar voor de elektrische fiets. Deze zijn dus perfect aan te vragen.

 

=> Tot wanneer heb ik tijd om een nummerplaat aan te vragen?

Vanaf 11 december 2016 is de nummerplaat verplicht dus de procedure moet rond zijn voor die datum.

 

Uw makelaar

Steeds tot uw dienst

Verplicht winterbanden en sneeuwkettingen in andere landen.

Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in België, kiezen steeds meer automobilisten voor deze banden tijdens de wintermaanden. In veel landen om ons heen zijn de winterbanden echter wel verplicht. En in een aantal landen is het ook verplicht sneeuwkettingen bij u te hebben. Het is dus verstandig vooraf te controleren wat de eisen zijn van het land, waar u bijvoorbeeld op wintersport gaat. In het ene land wordt u geacht dit te weten, in het andere land staat het wel duidelijk op borden vermeld.

Een ongeval in het buitenland, wat nu?

Wat gebeurt er als u bij een ongeval betrokken raakt, terwijl uw auto niet met winterbanden en/of sneeuwkettingen is uitgerust, terwijl dat wel verplicht is in het land waar u rijdt? Veel mensen denken dat ze in dat geval niet verzekerd zouden zijn. Dat is gelukkig niet zo, uw BA autoverzekering komt gewoon tussenbeide. Als er echter sprake is van betwiste aansprakelijkheid kan de rechtbank u wel mede aansprakelijk stellen! Als er een ongeval plaatsvindt omdat u geen winterbanden en/of sneeuwkettingen heeft, draait u mogelijk op voor de schade die dus anders door de tegenpartij zou zijn betaald.

Een voorbeeld daarvan is dat een andere weggebruiker in de sneeuw de controle over het stuur verliest, waardoor deze op uw weghelft komt. Omdat uw auto geen winterbanden heeft, is uw remweg langer en daardoor raakt u de tegenligger. U kunt (deels) aansprakelijk worden gesteld omdat het ongeval waarschijnlijk niet was gebeurd als u winterbanden had gehad, zoals de wet daar voorschrijft. Daarnaast krijgt u zeker ook nog een boete voor het rijden zonder winterbanden en/of sneeuwkettingen.

Controleer vooraf!

Het is dus zeker de moeite waard om u vooraf te verdiepen in de voorschriften van het land dat u bezoekt. Voor uw eigen veiligheid maar ook voor uw portemonnee. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht. In Oostenrijk zijn daarnaast ook sneeuwkettingen verplicht als het wegdek met sneeuw bedekt is. In Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn sneeuwkettingen en/of winterbanden verplicht waar dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord. Een overzicht van alle wettelijke en individuele verplichtingen met betrekking tot de verkeersveiligheid per land van de Europese Unie vindt u op de website 'Uw Europa'.

 

Uw makelaar,

Tot uw dienst

Twintig tips ter preventie van carjacking !

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken biedt al sinds geruime tijd een brochure aan waarmee bestuurders van auto's een aantal tips krijgen om een carjacking te vermijden. Wij geven u graag een overzicht van de 20 tips die ze voorzien hebben :

Tip 1

Hou een kopie van uw boord- en identiteitsdocumenten bij u alsook een foto van het voertuig om een exacte beschrijving te kunnen geven van uw voertuig in geval van carjacking. Bewaar dit samen met de factuur van aankoop.

Tip 2

Vul de signaleringsfiche van uw wagen in en bewaar deze zorgvuldig. Deze fiche kan worden verkregen in uw gemeente, via de internetsite van de federale politie en het VSP en in de stations voor technische controle. Indien uw wagen gestolen is, neem dit document dan mee om aangifte te doen bij de politiediensten. Deze fiche is een waardevolle geheugensteun, onderschat het belang er dus niet van! Bij verkoop van uw voertuig dient deze identificatiefiche aan de nieuwe eigenaar te worden overhandigd, die een nieuw formulier kan ophalen bij de bevoegde politionele overheden. Bij eventuele wijzigingen aan uw wagen, brengt u de nodige aanpassingen op de identificatiefiche aan.

Tip 3

Breng het merk van uw anti-diefstalsysteem niet op uw wagen aan.

Tip 4

Bevestig de sleutels van uw wagen en uw woning nooit aan dezelfde sleutelhanger. Laat uw reservesleutels niet achter in de wagen.

Tip 5

Als u naar uw wagen gaat, zorg dan dat u de sleutels op zak hebt (niet in de hand want zo toont u eventuele daders dat u uw wagen gaat openen) en controleer of er geen verdachte persoon in de buurt van uw voertuig is. Indien een verdachte persoon of een groep verdachte personen in de buurt van uw wagen zijn, ga dan niet naar uw wagen, maar keer terug naar het bureau, ga in een winkel binnen of ga naar een drukbezochte plaats. Indien de dader/s nog altijd aanwezig is/zijn als u terugkomt, bel dan de politiediensten.

Tip 6

Sluit uw deuren nadat u in de wagen bent ingestapt. Wanneer u eenmaal tegen een redelijke snelheid rijdt, kan u de deuren terug ontgrendelen. Wanneer u echter terug met een trage snelheid gaat rijden (bvb. in de stadskern waar u regelmatig moet stoppen) of wanneer u stilstaat voor een rood licht, maak ze dan terug vast.

Tip 7

Hou indien mogelijk voldoende afstand om te kunnen manoeuvreren.

Tip 8

Breng uw wagen nooit te dicht tot stilstand, bij een voertuig dat de weg blokkeert.

Tip 9

Blijf bij een botsing in uw wagen en wacht tot de eigenaar van de andere wagen tot bij u komt. Doe het raam half open zodat u kan praten met de andere persoon. Indien de situatie u verdacht lijkt, verlaat uw wagen dan niet en verwittig de politiediensten met uw GSM. Bij gebrek aan een GSM, zet de knipperlichten aan, claxonneer en activeer indien mogelijk de sirene van uw alarmsysteem.

Tip 10

Indien iemand een deur van uw voertuig probeert te openen, claxonneer, zet de knipperlichten aan en activeer indien mogelijk de sirene van uw alarmsysteem.

Tip 11

Kom niet met volle snelheid op een rood licht af, maar nader langzaam. Het licht zal misschien al groen zijn tegen de tijd dat u aankomt.

Tip 12

Vermijd om steeds via dezelfde weg naar huis te gaan. Zo geeft u aan eventuele daders geen informatie over uw gewoonten en vermijdt u dat deze daders een ideaal moment kunnen plannen om een carjacking te plegen.

Tip 13

Wanneer u naar huis gaat, ga na of u niet wordt gevolgd (door een wagen, motor,…). Indien dit wel het geval is, ga uw woning niet binnen, maar rijd een blokje om en zie of u nog steeds gevolgd wordt. Indien dit zo is, begeef u naar een politiecommissariaat en zorg ervoor dat u een zo precies mogelijke beschrijving kan geven van het voertuig dat u achtervolgde en van de inzittenden (type wagen - merk - nummerplaat).

Tip 14

Zet de motor niet af als de situatie u niet normaal lijkt.

Tip 15

Als u een garage hebt, plaats uw wagen in de garage om niet de aandacht te trekken van potentiële dieven. Sluit de garagedeur en de deuren van het voertuig en verwijder uw sleutels van het contact.

Tip 16

Voorzie een goede verlichting op de oprit van uw woning of, als u geen oprit hebt, parkeer uw wagen op een zo goed mogelijk verlichte plaats.

Tip 17

Lok geen mogelijke dader door uw draagbare PC, diplomatenkoffertje, GSM of andere waardevolle voorwerpen (boorddocumenten!!!!) in de wagen te laten liggen. Vermijd ook deze in uw koffer te leggen, carjackers liggen steeds op de loer!

Tip 18

Indien u getuige bent van een car-jacking, respecteer dan de slachtoffers door hen hulp te bieden eens ze beroofd zijn van hun voertuig. Breng ze vervolgens naar het dichtstbijzijnde politiecommissariaat en leg een zo volledig mogelijke verklaring af (beschrijving van de daders, hun voertuigen,...). Hou er rekening mee dat carjacking niet alleen anderen overkomt; wees dus vooruitziend en verstandig; u wenst toch ook dat anderen voor u hetzelfde zouden doen, mocht u in een gelijkaardige situatie terechtkomen.

Tip 19

Indien u het slachtoffer wordt van car-jacking, biedt dan geen weerstand en observeer alle details van deze situatie, maar staar de dader niet aan teneinde een mogelijke escalatie van zijn gewelddadig gedrag te vermijden. Begeef u onmiddellijk naar een politiecommissariaat om de feiten aan te geven.

Tip 20

Een leven is meer waard dan een wagen! Verdedig uw voertuig nooit ten koste van uw leven of probeer nooit de dader/s schrik aan te jagen.

Zoals gezegd is het goed om over een aangevulde identificatiefiche te beschikken van uw voertuig (zie tip 2) Deze identificatiefiche heeft als doel de aangifte bij een politiedienst (via proces-verbaal) na een mogelijke diefstal of verdwijning van uw voertuig eenvoudiger te maken. Zo stijgt de kans dat het voertuig uiteindelijk wordt teruggevonden. De fiche staat alvast voor u klaar op de website van de Federale Politie : Identificatiefiche voertuig.

U wenst meer informatie over carjacking: surf naar www.polfed.be

Bron : Vast Secretariaat voor Preventiebeleid. Algemene Directie voor het veiligheids- en Preventiebeleid. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Met een goed pakket aan autoverzekeringen nog beter op weg!

Het slechte herfstweer heeft zijn intrede reeds gedaan. De eerste sneeuw is alweer voorspeld. De run op winterbanden is weer losgebroken. Met deze banden wilt u grip krijgen op de weg in elke weersgesteldheid. Logisch! Maar heeft u eigenlijk ook grip op alle omstandigheden waarmee u te maken kunt krijgen als verkeersdeelnemer? Bent u verzekerd van de hulp die u nodig zou kunnen hebben? Bent u verzekerd voor eventuele onkosten in het geval dat u onverhoopt zelf een aanrijding zou veroorzaken?

Een ding is zeker; als u met een motorvoertuig deelneemt aan het verkeer bent u in ieder geval verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten.

Deze verzekering dekt de onkosten van materiële en lichamelijke schade aan derden bij een onverhoopt door u veroorzaakt ongeval. Maar hoe zit het met uw eigen onkosten?

Dekking burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering

De dekking en voorwaarden van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering zijn wettelijk bepaald en dus overal hetzelfde. 'Derden', dus ook uw passagiers, zijn in ieder geval verzekerd bij een ongeval door u veroorzaakt. De volgende zaken vallen echter niet binnen de dekking van de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering:

  • Medisch en lichamelijk letsel van de bestuurder bij het veroorzaken van een ongeval
  • Schade aan het voertuig bij het veroorzaken van een ongeval
  • Diefstal, glasbraak en vandalisme aan het voertuig
  • Schade aan het voertuig bij een vluchtmisdrijf
  • Pechhulp
  • Advocaatkosten

Uitbreiding van uw pakket

Het is daarom zeker verstandig uw verzekering verder uit te breiden met een of meer van de volgende opties voor uw auto en voor uzelf:

  • Full of mini omnium, voor een complete verzekering van uw voertuig
  • Bijstand voertuig, voor pech onderweg
  • Verkeerspolis bestuurder, voor vergoeding van uw onkosten bij een ongeval door u veroorzaakt
  • Rechtsbijstand auto, voor juridische geschillen.

Welke verzekeringen passen bij u?

De omnium en bijstand voertuig verzekeringen zijn zeker waardevol voor het behoud van uw voertuig. De verkeerspolis dekt alle onkosten die u zelf krijgt bij een ongeval door u veroorzaakt. Met een rechtsbijstand autoverzekering wordt u bijgestaan in juridische geschillen en zijn de kosten van een eventuele gerechtelijke verdediging gedekt. Allemaal belangrijke verzekeringen dus!

Passend advies

We vertellen u graag meer over de mogelijkheden en adviseren u welke verzekeringen passen bij uw persoonlijke situatie als verkeersdeelnemer. Ga goed voorbereid op weg en vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan!

Beveilig uw wagen tegen diefstal.

De federale politie (i.s.m. het Ministerie van Binnenlandse zaken) verdeelt al geruime tijd een interessante folder waarin ze autobestuurders een aantal tips verstrekken om het risico op diefstal van de wagen te verminderen. Wij geven u hier de integrale tekst :

Tip 1

Sluit wanneer u in de stad rijdt, tijdelijk de portieren langs de binnenkant om te beletten dat iemand in uw wagen binnendringt terwijl u bv. aan een stoplicht wacht.

Tip 2

Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.

Tip 3

Draai bij het parkeren de wielen altijd in de richting van het voetpad. Vergeet voor u de wagen verlaat niet het stuurslot in te schakelen. Dit is een gemakkelijke en efficiënte maatregel tegen diefstal.

Tip 4

Laat nooit sleutels in het contact van de wagen zitten, zelfs niet voor een korte periode. Verstop ook nooit een reservesleutel op een « geheime » plaats in het voertuig, zoals onder een zetel of achter een licht.

Tip 5

Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten.

Tip 6

Als u de wagen verlaat, neem dan zoveel mogelijk uw boorddocumenten mee. Neem in geval van een langere afwezigheid systematisch deze voorzorg.

Tip 7

Neem altijd uw waardevolle voorwerpen (handtassen, jassen, fototoestellen,…) mee. Zijn deze voorwerpen echter te omvangrijk, berg ze dan op in de koffer van uw wagen. Zo brengt u niemand op het idee in uw wagen in te breken.

Tip 8

Laat nooit geld of betaalkaarten achter in uw wagen. Laat uw handschoenkastje open zodat het voor eventuele dieven duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen aanwezig zijn.

Tip 9

Schenk ook aandacht aan de buitenkant van de wagen: plaats een afsluitbare schroefdop op de benzinetank, schuif uw antenne in, gebruik afsluitbare systemen om uw goederen op het bagagerek te vervoeren, enz.

Tip 10

Als u, ondanks alle voorzorgen, toch nog het slachtoffer wordt van diefstal, ga dan zo vlug mogelijk naar een politiedienst, indien mogelijk met de identificatiefiche van uw voertuig bij de hand.

Bron : Ministerie van Binnenlandse Zaken (het Vast Secretariaat voor het Preventiebeleid) en de Federale Politie

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.