Ik leende de nieuwe fiets van mijn buurman en viel ermee waardoor de fiets vernield is. Komt mijn familiale verzekering tussen voor de schade aan de fiets?

Neen. Als je iets van iemand anders leent – met zijn of haar toestemming natuurlijk – dan gaat het in feite om een “contract”, namelijk een contract van bruikleen. Ook al heb je dat helemaal niet schriftelijk vastgelegd.

De familiale verzekering, ook wel de BA Privéleven genoemd, komt normaal gezien alleen tussen in buitencontractuele schade en zal de schade aan de fiets dus niet vergoeden.

Wat is buitencontractuele (=extracontractuele) schade?

Enkele voorbeelden:

  • Jouw zoontje speelt voetbal in de tuin en schopt daarbij de bal in het raam van de buren
  • Je begeeft je als fietser of voetganger in het verkeer en door jouw onoplettendheid moet een auto uitwijken met een botsing en schade tot gevolg

In zulke gevallen gaat het om buitencontractuele schade. Die is gedekt. Het gaat hier immers niet over een contract, zelfs niet onbewust.

 

Contacteer ons gerust voor meer informatie

 

Bron: Assuralia

Zekerheid voor je webshop!

Wie een webshop start denkt er niet altijd aan dat het misschien toch niet onverstandig is om zich voor een aantal risico's in te dekken. Want u moet immers weinig of niet het huis uit, u krijgt geen klanten over de vloer en in de beginfase hebt u wellicht ook geen personeel in dienst. En toch...

Allereerst: indien u wel personeel engageert, dan moet u sowieso de verplichte verzekering "Arbeidsongevallen en ongevallen op de weg van of naar het werk" onderschrijven.

Maar er zijn ook nog heel wat andere zaken waar u beter aan denkt want als ondernemer kunt u toch voor heel wat zaken aansprakelijk worden gesteld.
Hier een kort overzicht:

  • Beroepsaansprakelijkheid: als u bij de uitvoering van uw beroepsbezigheden door een fout of nalatigheid schade berokkent aan iemand, dan zal een verzekering "BA Uitbating" u hiervoor beschermen.
  • Dekking "Na levering": beschermt u voor moeilijkheden na levering van uw goederen. Een polis "BA Onderneming" zal vaak zowel uw beroepsaansprakelijkheid als uw aansprakelijkheid "Na levering" dekken.
  • Brandverzekering: als u de webshop vanuit uw privé woning uitbaat, vergeet dan niet om de maatschappij of tussenpersoon in te lichten over de nieuwe activiteit en de waarde van de opgeslagen goederen zodat de brandpolis kan aangepast worden. Eventueel kan het toch beter zijn om een aparte polis af te sluiten.
  • Andere nuttige polissen om over na te denken zijn: een polis rechtsbijstand "Onderneming", een polis "Data protection" (zeker geen overbodige luxe voor een online shop) en een polis "Gewaarborgd inkomen".

Ondernemen is altijd een beetje risico nemen maar het is zeker niet onverstandig om dat risico op een oordeelkundige manier binnen de perken te houden. Alvast veel succes!

Bron: Assuralia

Schadegevallen door minderjarige kinderen van gescheiden ouders: wie betaalt wat?

De BA Gezin of de Familiale verzekering komt tussen bij schade aan een derde partij, veroorzaakt door de houder(s) van de verzekering en zijn/hun gezinsleden. Maar wat als de schade veroorzaakt wordt door een minderjarig kind van gescheiden ouders?

In dat geval blijven beide ouders verantwoordelijk, zelfs als het kind op dat moment onder het toezicht stond van de andere ouder. Zo zal de verzekeringsmaatschappij van de ene ouder meestal enkel tussenkomen voor de helft van de schade. De andere helft van de schade is dan voor de andere ouder. Indien deze niet verzekerd is, dan kan het kostenplaatje aardig oplopen.

Het is dus zeker van belang dat beide ouders een familiale verzekering afsluiten. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.

Welke verzekering heb ik nodig voor mijn kind dat op bivak trekt met de jeugdbeweging?

Als uw kind lid is van een grote jeugdbeweging zoals Chiro, Scouts & Gidsen, KSA, KSJ,… is uw zoon of dochter via de standaard ledenpolis verzekerd voor zijn of haar burgerlijke aansprakelijkheid, voor eigen letsels en is rechtsbijstand meestal ook voorzien. Die polissen blijven geldig op kamp maar meestal sluit de jeugdbeweging tijdelijke verzekeringen af die de dekkingen uitbreiden, zoals bijvoorbeeld reisbijstand.

Raadpleeg de website van de betrokken jeugdbeweging om een overzicht te krijgen van de verschillende polissen en dekkingen. U kunt dan zelf beslissen of u een betere dekking wenst voor uw kind.

 Bekijk wat dat betreft alvast eens uw eigen portefeuille aan verzekeringen en leg die naast die van de jeugdbeweging. Zo zal u kunnen inschatten of uw kind voldoende verzekerd is. Wat dat betreft denken we aan volgende polissen:

  • Familiale verzekering: meestal geldt de dekking van uw gezinspolis in heel Europa. Vergelijk de bedragen met die van de jeugdbeweging.
  • Ongevallenverzekering: hebt u een eigen ongevallenpolis dan kan deze interessanter zijn dan de polis van de jeugdbeweging.
  • Hospitalisatieverzekering: bij de jeugdbeweging is dit luik vaak beperkt. Meestal zal uw eigen polis ruimere waarborgen bieden.
  • Reisbijstandsverzekering: kan zeker nuttig zijn, al was het maar om uw verplaatsingskosten te vergoeden om naar uw kind te reizen als het op vakantie in een ziekenhuis belandt.

Bron : Assuralia

Zin of onzin van een Familiale Verzekering.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: al is de familiale verzekering niet verplicht, eigenlijk moet je als goeie huisvader altijd een dergelijke polis afsluiten.

Want veel mensen denken dat een familiale verzekering enkel nuttig is voor gezinnen met kinderen. Nochtans zijn er nog heel wat gevallen waarbij ook volwassenen een verhoogd risico lopen om ongevallen te veroorzaken. Denken we maar aan het fietstoerisme dat boomt: of je er nu met de racefiets op uit trekt of met je stadsfiets rondritjes maakt, een ongeval is snel gebeurd. Je fiets valt om tegen een wagen, je rijdt een voetganger aan. Zonder goeie polis Burgerlijke Aansprakelijkheid Privéleven kan een dergelijk banaal ongeval je zuur opbreken.

Of omgekeerd: misschien heb je wel een huisdier?

Het zal je maar overkomen dat je hond of kat de straat oploopt en één van die vele fietsers ten val brengt. Enkele weken hospitalisatie kosten dan stukken van mensen. Weet dat je met een familiale verzekering ook gedekt bent voor dergelijke ongevallen.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie heb je vaak al een polis voor enkele tientallen euros tot ongeveer 100 euro per jaar. Een kleine prijs dus voor een grote zekerheid.

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.