Vertrek gerust, checklist voor een veilige vakantie

Vertrek gerust, checklist voor een veilige vakantie

U gaat op vakantie en uw woning gaat tijdelijk ‘uit het oog, uit het hart’? Laat ze dan toch maar goed beschermd achter! Hierna volgt een checklist die u kan helpen om met een gerust gemoed te vertrekken en vooral, om onaangename verrassingen te vermijden!

Inbraak vermijden

Denk eraan uw post te laten bewaren (aan te vragen via uw postkantoor). Of vraag aan een vriend of ouder om regelmatig de hoop krantjes weg te nemen die zich kan opstapelen op de drempel van uw deur.
Publiceer op de sociale netwerken geen informatie die duidelijk aangeeft dat er niemand thuis is. Doe de proef op de som.
Laat de gordijnen en luiken open om de indruk te wekken dat het huis bewoond is. Denk ook aan automatische verlichtingstimers.
Sluit alle deuren, ramen, hekken en poorten goed als u de woning verlaat. Vervang voordat u vertrekt zeker ook dat ene slot dat al een tijdje stuk is #uitstel-is-afstel.
Zorg ervoor dat geen enkel waardevol voorwerp zichtbaar is. Berg de tablet op die op het salontafeltje naast een raam ligt, geef bij de papierophaling de kartonnen doos van uw nieuwe PC al mee, …
Breng uw alarmleverancier op de hoogte van het feit dat u afwezig bent.
Maak foto’s van uw inboedel en scan de betreffende facturen om een dossier aan te leggen. Nuttig als u, indien er iets mocht gebeuren, de aankoop van die goederen moet bewijzen. . Bewaar dit dossier op een veilige plaats en dus niet in een kaft met een overduidelijk etiket ‘dure voorwerpen’.
Ontmoedig inbrekers. Het is statistisch bewezen dat ze het na 3 minuten opgeven. Doe een beroep op een preventieadviseur. Hij komt gratis ter plaatse om u tips te geven.

Brand vermijden

Beschut uw spuitbussen tegen zonnestralen en berg ze ergens op. Denk er ook aan uw spiegels - die in direct zonlicht staan - af te dekken.

Werkt uw rookdetector goed? Het is misschien geen slecht idee om de batterijen nog te vervangen voor u vertrekt?
Denk eraan om tijdens uw afwezigheid de stekker van zo veel mogelijk elektrische apparaten uit het stopcontact te halen.
Zet de thermostaat van uw verwarmingsketel op het minimum, zet de aanvoer van uw gasfornuis uit en sluit de kleppen van de gasflessen.
En sluit de algemene watertoevoer af..
Na al deze voorzorgsmaatregelen kunt u zorgeloos vertrekken. U bent er klaar voor en uw woning nu ook!

V van vakantie maar ook van verzekeringen
U gaat op vakantie, in België of naar het buitenland en u vraagt zich af of u wel goed verzekerd bent? Wat als iemand bij u probeerde in te breken en de deur beschadigde? Er is immers meer dan één verzekering die nuttig kan zijn voor, tijdens en na uw vakantie.

Een ongeval, pech, een lekke band, … onderweg of op uw vakantiebestemming? En wat als u een vervangwagen nodig hebt of u uw vakantie moet stopzetten na een dringend ziekenhuisbezoek?
Hebt u een bijstandsverzekering?
  
U bent 2 weken van huis en uw ‘home sweet home’ blijft eenzaam maar vooral onbewaakt achter? Of u krijgt een inbreker op bezoek in uw vakantiehuisje?
Hebt u een diefstalverzekering?
  
Voor u geen zon, zee en strand tijdens uw vakantie maar stevige wandel- of fietstochten? Maar wat als u zwaar ten val komt en dit een ernstige nasleep heeft? 
Hebt u een ongevallenverzekering privéleven?
  
U boekte online een prachtige hotelkamer maar bij aankomst blijkt deze helemaal niet zo fantastisch te zijn? Wat kunt u doen?
Hebt u een rechtsbijstandverzekering?

Gelukkig hoeft u dit niet allemaal alleen uit te zoeken. Maak een afspraak voor een laatste check-up voor u op vakantie vertrekt. En bekijk samen met ons hoe we u kunnen helpen.

Prettige vakantie!

Redactioneel: Bron axa.be

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.