Vijf belangrijke veranderingen inzake financiële regelingen in 2015

Vijf belangrijke veranderingen inzake financiële regelingen in 2015 vijf, belangrijke, veranderingen, inzake, financiële, regelingen, groep, assurantia1. De reglementering rond de Woonbonus wordt aangepast.

De woonbonus, de belastingaftrek voor hypotheekleningen, hangt vanaf 1 januari 2015 af van het Gewest waar u woont. Consulteer de websites van de diverse overheden voor meer informatie. Voor een summier overzicht kies Info woonbonus

2. Verhoogde forfaitaire aftrek voor beroepskosten

Vanaf 1 januari 2015 treedt de verhoogde forfaitaire aftrek voor beroepskosten in werking. Voor wie geen werkelijke kosten aangeeft op zijn belastingformulier, verhogen de forfaitaire kosten vanaf het belastbaar tijdperk 2015, aanslagjaar 2016.

U zal dat al vanaf begin 2015 voelen aan uw netto-loon, omdat er bij het berekenen van de bedrijfsvoorheffing rekening wordt gehouden met de hogere forfaitaire beroepskosten.

3. Niet-indexering van een aantal bedragen

De maximum aftrekbare bedragen worden bevroren op 940 euro per jaar voor het pensioensparen en op 2 260 euro voor het langetermijnsparen. Ook het maximumbedrag van de vrijstelling voor intresten op een gereglementeerde spaarrekening wordt bevroren, en wel op 1 880 euro. 

Alle bevriezingen gelden al vanaf het aanslagjaar 2015, dus voor de inkomsten en uitgaven van 2014, en blijven gelden tot en met aanslagjaar 2018 (vier jaar dus).

4. Stijging beurstaks voor aandelen en beleggingsfondsen.

Op 1 januari 2015 stijgt de beurstaks voor aandelen en beleggingsfondsen. Voor obligaties verandert er niets. Concreet stijgt de taks op de aankoop en de verkoop van aandelen van 0,25 naar 0,27 procent op het bedrag van de transactie. Voor de verkoop van beleggingsfondsen met kapitalisatieaandelen gaat het om een stijging van 1 naar 1,32 procent.

5. Betalen met Proton wordt onmogelijk

Betalen met Proton is onmogelijk vanaf 1 januari 2015. Tussen 1 januari 2015 en 28 februari 2015, worden de nog resterende Protonterminals uit de markt genomen. 

Bron: FSMA

 

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.