Nieuws


Een cyberaanval op je bedrijf vermijden? Eenvoudiger dan u zou denken

Nieuws

De meeste Belgische bedrijven zijn onvoldoende beschermd tegen cybercriminaliteit. Nochtans helpen gezond verstand en een aantal basismaatregelen om een cyberaanval te voorkomen. En dat hoeft niet altijd een dure en moeilijke taak te zijn. Cronos Security, onze IT-partner op vlak van cybersecurity, geeft preventietips om je bedrijf te wapenen tegen cybercriminelen.
 

Er valt niet naast te kijken: meer en meer bedrijven krijgen te maken met cyberaanvallen. Een trend die zich al een paar jaar doorzet. CERT.be (Belgisch Computer Emergency Response Team) krijgt elk jaar meer en meer meldingen van cyberincidenten, van zowel particulieren als bedrijven (7.433 meldingen in 2020). De belangrijkste gerapporteerde cyberaanvallen hebben te maken met phishing en ransomware. Maar wat is dit juist? En hoe kun je je als bedrijf verdedigen bij een cyberaanval?

Cyberaanvallen via ransomware en phishing

Bij een cyberaanval op je bedrijf via ransomware worden computerbestanden onleesbaar gemaakt en moet je  losgeld betalen om je gegevens, zowel je klantendatabase als confidentiële gegevens, terug te kunnen gebruiken. Phishing is een manier van oplichting waarbij cybercriminelen onder valse voorwendsels jouw informatie trachten te ontfutselen of waarbij je ongewild computervirussen en andere schadelijke programma’s op je computer of smartphone installeert.

Een cyberverzekering voor bedrijven helpt om de schade te beperken wanneer je bedrijf het slachtoffer wordt van zo’n cyberaanval. Maar cyberaanvallen voorkomen is beter dan genezen, zegt het spreekwoord. En daarvoor hoef je niet direct aan een grote investeringskost te denken of aan ingewikkelde procedures. Je kunt al veel cyberincidenten voorkomen door consequent een aantal tips toe te passen en je gezond verstand te gebruiken.
 

Alerte werknemers helpen cyberaanvallen voorkomen

Ransomware komt bij de meeste bedrijven binnen via een phishingbericht. Oplichters gebruiken alle mogelijke kanalen, van e-mail tot sms, instant messaging en zelfs sociale media. Daarom is het belangrijk zeer alert te zijn voor deze berichten.

 • Phishingberichten zetten de lezer vaak onder druk om snel te reageren of maken de lezer nieuwsgierig of bang. 
 • Voor je klikt op een link in een bericht, controleer je ook best eerst waar de link naartoe leidt. Dat kun je doen door met je cursor op de link te gaan staan, zonder te klikken. 
 • Let ook op de schrijfwijze van de afzender van het bericht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is niet hetzelfde als Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • De gouden vuistregel is: als je ook maar het kleinste vermoeden hebt dat er iets niet pluis is, mag je er doorgaans van uitgaan dat het ook zo is. Zorg ervoor dat alle werknemers even aandachtig en voorzichtig met e-mails, berichten en sms omgaan.

Hier vind je meer tips voor bescherming tegen phishing.

Daarnaast kun je als bedrijf nog een aantal andere maatregelen nemen om een succesvolle cyberaanval te voorkomen.

Besturingssysteem: installeer de laatste versie

Werk steeds met de laatste versie van het besturingssysteem op je pc. Hierdoor verzeker je jezelf van ondersteuning in geval er security fouten gevonden worden. De meest voorkomende besturingssystemen zijn Microsoft Windows en Apple MacOS. 

Microsoft Windows 7 of vroegere versies worden niet meer ondersteund door Microsoft en bieden onvoldoende bescherming tegen cyberaanvallen. Indien je nog met Windows versie 7, 8 of 8.1 werkt heb je geluk: Microsoft biedt nog steeds gratis upgrades naar Windows 10 aan. Bij Apple krijg je steeds gratis de laatste versie van MacOS voor zover je hardware die ondersteunt.

Houd alle systemen up-to-date

Ransomware maakt gebruik, of beter misbruik, van security fouten in het besturingssysteem of applicaties zoals Microsoft Exchange, Acrobat Reader of Chrome. Alle systemen up-to-date houden, voorkomt al veel schade bij een cyberaanval. De meeste recente besturingssystemen en populaire applicaties geven melding van nieuwe versies of updates. Negeer die meldingen niet en installeer ze zo spoedig mogelijk. Vergeet daarbij ook niet de weinig gebruikte systemen, servers of andere toestellen die onderdeel zijn van het pc-netwerk in je bedrijf.

Veilige wachtwoorden voorkomen cyberaanvallen

Naast het uitbuiten van fouten in je pc tracht ransomware zich te verspreiden via het gebruik van de inloggegevens van de gebruiker. Om dat te kunnen tracht de ransomware door middel van lijsten van veel voorkomende wachtwoorden in te loggen op andere systemen in het netwerk van de organisatie. Het hebben van zogenaamde sterke wachtwoorden voorkomt dat ransomware daarin succesvol is. 

Een sterk wachtwoord vorm je door een voldoende lange combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en tekens te vormen. Om een voorbeeld te geven: het duurt 5 uur om een paswoord van 8 tekens te kraken, maar 2 eeuwen om een paswoord van 12 tekens te kraken. Gebruik ook verschillende wachtwoorden voor je accounts. Te veel moeite om ze allemaal te onthouden? Dan is een wachtwoordmanager de ideale oplossing.

Baloise Insurance geeft je hier extra tips voor sterke wachtwoorden om een gehackt e-mailadres of een cyberaanval te voorkomen.

Virusscanners

De recente antivirusoplossingen detecteren niet alleen virussen maar hebben technologie aan boord om ransomwareactiviteit te detecteren, te melden en te stoppen. Er zijn vele goeie merken antivirus op de markt. De gratis virusscanners volstaan niet om cyberaanvallen te voorkomen, want die zijn ofwel beperkt in hun kunnen of bevatten soms zelf virussen. Trap ook niet in de plotse meldingen die je ziet verschijnen op je smartphone of in je browser die melden dat een virus gevonden was. Dat is ook een vorm van phishing om ransomware binnen te laten glippen. Vertrouw op je IT-leverancier of pc-boer om de hoek voor een kwalitatief antivirusproduct.

Maak een back-up van je bedrijfsgegevens

Tenslotte maak je best ook geregeld een back-up van alle gegevens. Mocht je bedrijf alsnog slachtoffer worden van een cyberaanval, dan kun je snel weer operationeel zijn door de back-up terug te zetten. Let wel dat je het medium waarop je de back-up zet niet verbonden laat met het netwerk. Ransomware zal trachten alle bestanden, dus ook die van een USB-schijf met daarop de back-ups, onleesbaar te maken. Maak minstens wekelijks een back-up en bewaar die offline op een veilige, afgesloten plek. 

Heb je nog vragen of wil je een cyberverzekering nemen? Neem dan contact op met ons.

Redactioneel: Bron baloise.be

Nieuws
Optimaliseer de brandveiligheid van je woning


Optimaliseer de brandveiligheid van je woning

Nieuws

Brand in huis kan altijd en overal ontstaan. Brandveiligheid is dus heel belangrijk om een brand te voorkomen of de gevolgen te beperken. Een woningbrand veroorzaakt immers niet alleen grote schade aan je huis, maar brengt ook jou en je gezin in gevaar. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om de brandveiligheid van je huis te vergroten.

Tips voor brandveiligheid in je huis

1. Kaarsen zijn gezellige sfeermakers in de woonkamer en slaapkamer, maar houden een groot brandgevaar in.

 • Vergeet niet om kaarsen te doven vóór je gaat slapen.
 • Zet kaarsen bij voorkeur op een brandvrije ondergrond.

2. Je verwacht het misschien niet meteen maar telefoons en tablets die opgeladen worden, houden een gevaar in voor de brandveiligheid in je woning. Steeds vaker zijn ze de oorzaak van brand:

 • Laad telefoons en tablets alleen op als je in de buurt bent.
 • Zorg ervoor dat je telefoons en tablets tijdens het opladen voldoende verluchting krijgen. Leg ze zeker niet onder je hoofdkussen of andere brandbare materialen.

3. In de badkamer schuilen de gevaren vooral in het vrijkomen van CO als je gebruik maakt van een warmwaterboiler op gas. Zorg voor voldoende verluchting.

4. Gebruik geen beschadigde verlengsnoeren of beschadigde elektrische kabels. Vonken of een kortsluiting kunnen brand veroorzaken.

5. Een open haard is heel gezellig op koude dagen, maar vermindert de brandveiligheid van je huis.

 • Scherm je open haard altijd goed af van brandbare elementen in je interieur (houten balken, tapijten ...).
 • Een vonkenscherm voor de open haard vermindert het brandgevaar.
 • Een schouwbrand voorkomen doe je door je schoorsteen jaarlijks te laten schoonmaken.

6. Een absolute must voor de brandveiligheid van je huis zijn rookmelders. Ze redden levens bij brand en zijn ook heel nuttig om beginnende branden te detecteren. Strikt genomen zijn rookmelders geen preventiemiddelen, maar ze kunnen wel vermijden dat er slachtoffers vallen. Bovendien zijn rookmelders verplicht in alle woningen sinds 2018.

Uiteraard is het ook logisch dat je voor de brandveiligheid beter nooit binnen rookt. Rook je toch binnen, blijf dan uit de buurt van de rookdetectoren en wees altijd extra alert.

7. Zorg bij inbouwverlichting altijd voor voldoende ventilatie rondom, zodat de hitte van de lampen geen brand kan veroorzaken.

8. Wist je dat doeken waarmee je producten zoals white spirit opkuist spontaan kunnen ontbranden? Dat fenomeen heet ‘broei’. 

 • Prop vodden met resten van die stoffen niet in je vuilbak. 
 • Steek ze bij voorkeur in een afgesloten metalen doos en bewaar ze uit de buurt van je huis om de brandveiligheid te waarborgen (bijv. een niet-aangrenzend tuinhuis)

9. De garage doet bij veel gezinnen ook dienst als opslagplaats voor verfpotten of andere potten met soms licht ontvlambare producten

 • Sluit de potten altijd goed af, zodat er geen dampen kunnen ontsnappen. 
 • Zorg voor voldoende verluchting en steek er nooit een sigaret op.

10. Wil je er zeker van zijn dat de brandveiligheid van je huis optimaal is? Laat je verwarmingstoestellen dan regelmatig controleren en onderhouden. Voor centrale verwarmingstoestellen en je verwarmingsketel is dat wettelijk verplicht, maar het geldt ook voor individuele toestellen en de warmwaterboiler. Met een goed onderhoud kun je vaak ook verwarmingskosten besparen in de winter.

11. Zet geen brandbare producten vlakbij je verwarmingsketel of elektriciteitskast. Als die in brand vliegen, dan verspreidt het vuur zich moeilijker als er niets brandbaars in de buurt staat.

12.  Brandveiligheid in huis betekent ook dat je elektrische installatie conform moet zijn. Als je merkt dat er problemen zijn, roep dan de hulp in van een elektricien. Blokkeer zeker geen zekeringen en vervang ze niet door zwaardere modellen.

13. Reinig je droogkast regelmatig, want pluisjes van kleding kunnen ontbranden.

Extra tip: bescherm je woning en inboedel bij brand met een brandverzekering.

 

Brandveiligheid in de keuken: hoe maak ik mijn keuken brandveiliger?

De keuken is de plek in huis waar we kokkerellen en gezellig samen eten. Door de aanwezigheid van allerlei elektronische toestellen zoals het fornuis, de oven, de koelkast en de broodrooster is brandgevaar niet ondenkbaar. Vermijd dat er in je keuken een brand uitbreekt en bescherm jezelf en je gezin voor ernstige of levensbedreigende brandwonden of de kwalijke gevolgen na het inademen van rook.

Nieuws

Tips voor brandveiligheid in de keuken

1. Bak frietjes in een frituurpan die voorzien is van een goed werkende thermostaat. Warm geen vet of olie op in een gewone pot. Verlaat de keuken nooit wanneer de frituurpan aan staat.

Vat je frituurpan toch vuur?

 • Blus zeker niet met water.
 • Gebruik een natte doek of branddeken en sluit eventueel af met het deksel.
 • Vervolgens bel je het noodnummer 112

2. Vervang regelmatig je frituurvet. Na verloop van tijd wordt het vet vuil en dat maakt het risico op brand groter. Leuk meegenomen: je frietjes en kroketjes smaken beter in vers frituurvet. 

3. Wees voorzichtig met brandbare materialen zoals keukenhanddoeken of keukenpapier in de buurt van het fornuis. 

4. Controleer regelmatig de gasaansluiting van je kookfornuis. 

5. Controleer na het koken of het fornuis (of de andere elektronische toestellen die je in je keuken hebt gebruikt) niet meer aan staan. 

6. Reinig of - beter nog - vernieuw de vetfilter van de dampkap enkele keren per jaar. De vetresten kunnen brand vatten en je keuken in lichterlaaie zetten. 

7. Vermijd het gebruik van stekkerdozen of opgerolde elektriciteitssnoeren wanneer je toestellen gebruikt die veel stroom nodig hebben, zoals ovens, waterkokers en frituurpannen. Sluit toestellen waar je achteraan niet bij kunt zoveel mogelijk rechtstreeks aan op stopcontacten

8. Laat potten of pannen nooit onbewaakt achter op het vuur. Zorg dat de steel van de pan waarmee je kookt niet uitsteekt, zodat je er niet per ongeluk tegenaan loopt. Plaats pannen ook zoveel mogelijk achteraan op het fornuis.

9. Plaats nooit hermetisch afgesloten potten in de microgolfoven, anders dreigt er ontploffingsgevaar.

10. Zorg ervoor dat er geen kruimels in je broodrooster achterblijven. Die kunnen brand veroorzaken.
 

Brandveilige keuken voor je kinderen

Laat kinderen niet toe in de keuken tijdens het koken. Zo kunnen ze zich niet verbranden aan hete kookpotten of krijgen ze geen kokendheet water over zich heen.

Heb je onze tips rond brandveiligheid opgevolgd, maar breekt er desondanks toch brand uit in je keuken of je huis? Neem contact op met ons en doe een SCHADEMELDING.

Redactioneel: Bron baloise.be

Nieuws
De juiste regels rond de verplichte rookmelders


De juiste regels rond de verplichte rookmelders

Nieuws

Sinds 1 januari 2020 verplicht de overheid het plaatsen van rookmelders. Wat zijn de regels nu weer precies? En hoe installeer en onderhoud je een rookmelder het best? We leggen het graag even aan je uit.

Een rookmelder kan je leven redden

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. En dan zijn het niet de vlammen die de meeste slachtoffers maken. Het is vooral de rook die erg gevaarlijk is. Het is verstikkend en kan zich razendsnel verspreiden.

De meeste slachtoffers vallen ’s nachts. Ontstaat er een brand en is er rookontwikkeling? Dan is de kans dat je op tijd wakker wordt erg klein. Dat komt omdat je niet ruikt wanneer je slaapt. Rookmelders vormen dan een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze doen het detectiewerk voor jou. Investeer in goede rookmelders om jou en je gezin te alarmeren bij een woningbrand.

Welke verplichting geldt sinds 1 januari 2020?

 

Vlaams Gewest

Rookmelders zijn verplicht in alle woningen.

Er moet minstens één rookmelder zijn

 • per verdieping;
 • in de kelders en zolders waar de bewoners rechtstreeks toegang toe hebben;
 • in de kelders en zolders waar de technische installatie staat;
 • in elke ruimte die de bewoner bij brand door moet om van de slaapkamers naar de uitgang te vluchten.

De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN14604.

 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Rookmelders zijn enkel verplicht in huurwoningen.

Ze moeten zich bevinden in:

 • elke ruimte die men bij brand door moet om van de slaapkamer naar de uitgang te vluchten;
 • elke slaapkamer indien de deuren ’s nachts gesloten zijn;
 • de woonkamer voor extra beveiliging.

De rookmelder moet BOSEC gekeurd zijn. Let erop dat de melder een lithiumbatterij heeft met een levensduur van minstens 5 jaar. Sluit je de rookmelder aan het op stroomnet? Dan is een gewone noodbatterij voldoende.

 

Waals Gewest

Rookmelders zijn verplicht in alle woningen.

 • Er moet één rookmelder aanwezig zijn per bouwlaag. Let wel, als de oppervlakte van de bouwlaag groter is dan 80 m², dan moet je 2 rookmelders plaatsen.
 • De rookmelder moet BOSEC gekeurd zijn.
 • De rookmelder moet voldoen aan de norm NBN EN14604.

Ik heb geen rookmelders en er breekt brand uit. Betaalt mijn brandverzekering voor mijn schade?

Baloise Insurance verwacht, net als elke verzekeraar, dat je als een goede huisvader voor je woning zorgt wanneer je een brandverzekering afsluit. Dat wil zeggen dat je de nodige maatregelen moet nemen om te voorkomen dat het gebouw of de inboedel schade oploopt.

Hoewel het plaatsen van een rookmelder wettelijk verplicht is, zal Baloise Insurance de betaling voor de brandschade niet weigeren.

 • Wil je meer weten over je brandverzekering? Neem dan zeker contact op met je makelaar.
 • Nog geen makelaar? Dan kun je er via onze makelaarzoeker een vinden.

Waar installeer ik rookmelders het best?

Je hebt voldoende professionele rookmelders gekocht om in orde te zijn met de wetgeving? Super! De volgende stap is installatie. Rookmelders kunnen je alleen optimaal beschermen tegen brandgevaar als ze goed geïnstalleerd zijn.

Installeer rookmelders op de juiste plaatsen in je woning:

 • Plaats minstens 1 rookmelder in de hal of het trappenhuis.
 • Installeer minstens 1 rookmelder op elke verdieping van je woning, ook op zolders en kelders.
 • Idealiter plaats je ook een rookmelder in elke slaapkamer.
 • Wil je een rookmelder in de keuken of badkamer? Dan loop je het risico dat je regelmatig valse alarmen zult krijgen. In die ruimtes kies je beter voor een hittemelder: die detecteert de omgevingstemperatuur en slaat alarm wanneer die temperatuur een bepaalde grens overschrijdt.

Hoe installeer ik de verplichte rookmelders het best?

Installeer rookmelders op de juiste manier:

 • Bevestig rookmelders idealiter aan het plafond op minstens 30 cm van een hoek. Op die manier kan de detector in het toestel de rook het snelst oppikken.
 • Plaats je de detector aan de muur? Doe dit dan zo hoog mogelijk, maar blijf minstens 15 cm onder het plafond.
 • Respecteer de instructies van de fabrikant.
 • Vergeet de rookmelder niet in te schakelen. Dat maakt onderdeel uit van de wettelijke verplichting.
 • Druk na de installatie op de testknop. Ga na of het brandalarm in alle kamers hoorbaar is, ook met gesloten deuren.

Koop gekoppelde rookmelders of slimme rookmelders

 • Je kunt kiezen voor individuele toestellen, die allemaal apart een signaal geven, of voor gekoppelde rookmelders. Als eentje rook detecteert, gaan ze allemaal tegelijk af.
 • Kies voor slimme rookmelders die je aan je smartphone koppelt. Zo krijg je bij rookdetectie een waarschuwing als je niet thuis bent en kun je zelf snel de hulpdiensten verwittigen. De meest geavanceerde systemen verenigen alle verschillende veiligheidssystemen in een smarthome.

Onderhoud de verplichte rookmelders regelmatig

 • Zorg dat je vlot aan je rookmelders kunt voor onderhoud.
 • Test alle rookmelders in je huis minstens een keer per maand via de testknop.
 • Verwijder elke maand het stof van de toestellen.
 • Haal de batterij er nooit uit, tenzij om die te vervangen. Bij sommige rookmelders kun je de batterij zelfs niet vervangen. In dat geval heeft de batterij meestal dezelfde levensduur als de rookdetectoren. 
 • Overschilder de rookmelder nooit en stop de gaatjes nooit dicht. De detector kan hierdoor slecht functioneren. 
 • Wist jij dat je rookmelders na tien jaar moet vervangen? De detectoren hebben immers een beperkte levensduur om snel rook te kunnen meten. Het is verplicht dat je rookmelders goed functioneren.

Redactioneel: Bron baloise.be

Nieuws
Yes... een vakantiehuisje aan zee. Maar hoe ben je hier best verzekerd?


Yes... een vakantiehuisje aan zee. Maar hoe ben je hier best verzekerd?

Nieuws

U hebt of overweegt een tweede verblijf aan de kust: welke verzekeringen sluit u best af? Welke andere kosten zijn er nog? En wat als u gaat verhuren? Hierbij enkele veelgestelde vragen, voor u beantwoord door de specialisten van Vivium.

Ondanks corona 4,4% meer vastgoed verkocht aan zee dan in 2019, hoe komt dat?

Sinds de uitbraak van corona ziet de vastgoedsector in ons land een rush op woningen met een eigen tuin of (ruim) terras. Ook tweede verblijven in eigen land worden meer verkocht, vooral aan de kust. Want ondanks de beperkte bezichtigingsmogelijkheden in deze periode, noteerden onze kustgemeenten eind oktober 2020 toch 4,4% meer vastgoedtransacties dan in 2019.

De verklaring hiervoor? Heel wat landgenoten droomden al even van een eigen stek aan zee en die droom proberen ze nu ook waar te maken. Maar omdat een vakantiewoning in de eerste plaats voor ontspanning moet zorgen, is het belangrijk om op voorhand toch even stil te staan bij de verzekeringen en andere kosten die daarbij komen kijken.

Een vakantiewoning aan de Belgische kust: welke kosten wachten u na de aankoop?

Naast de prijs voor de aankoop en de klassieke kosten die daarmee gepaard gaan (hypotheek, registratie of btw, akte …), zijn er ook enkele jaarlijks terugkerende uitgaven die u moet incalculeren.

Enkele voorbeelden:

 • Roerende voorheffing: berekend op het kadastraal inkomen (KI) van uw woning en afhankelijk van de gemeente waarin uw verblijf is gelegen. Basistarief in Vlaanderen is 3,97%, maar dit wordt verhoogd met gemeentelijke en provinciale opcentiemen.
 • Personenbelasting: uw eerste woning is meestal vrijgesteld van personenbelasting, uw tweede verblijf is dat niet. Daarom moet u, ook als u uw woning niet verhuurt, uw KI invullen in uw jaarlijkse aangifte. Het belastbare bedrag is het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40%. Interesten voor de financiering van uw tweede woning kunnen wel fiscaal in mindering worden gebracht.
 • Tweedeverblijfstaks: zo’n 400 à 1.000 euro per jaar.
 • Provinciale taks: in 2021 is dat 128 euro voor een tweede verblijf aan de kust.
 • Milieubelasting: een forfaitair bedrag, verschillend per kustgemeente.
 • Gemeenschappelijke kosten: onderhoud, syndicus …

Natuurlijk wilt u uw verblijf aan zee ook goed beschermen tegen allerlei mogelijke schade. Uw makelaar kan u hierbij helpen en vertelt u wat dit op jaarbasis kost. Alvast een overzicht.

Moet u een brand- en diefstalverzekering afsluiten voor uw tweede verblijf?

Niet alleen voor uw eerste woning, maar ook voor uw pied-à-terre (of à-mer …) is een brandverzekering onmisbaar.

Omdat de brandverzekering van uw hoofdverblijf niet geldt voor een tweede woning, sluit u voor uw stulpje aan zee best een aparte brandverzekering af, die u aanvult met een verzekering tegen diefstal en vandalisme. Want zeker als u uw vakantiewoning niet het hele jaar door gebruikt, verhoogt het risico op ongewenst bezoek ...

Extra tips:

 • Denk aan extra beveiligingsmiddelen zoals veiligheidssloten, extra bescherming van ramen en deuren of een alarmsysteem.
 • Vergeet geen rookdetectoren te installeren in uw vakantiewoning, liefst een op elke verdieping. Dit is verplicht als u uw woning ook gaat verhuren. 
 • Laat uw tweede woning nooit een lange periode onbeheerd achter: ga af en toe een kijkje nemen.

Uw vakantiehuisje of -appartement af en toe te verhuren: hoe zit dat met uw verzekering?

Uw tweede verblijf aan de Noordzee te huur aanbieden? Sinds 1 januari 2019 moeten verhuurders in Vlaanderen een verzekering afsluiten voor brand- en waterschade voor de woning die ze verhuren.

Als uw huurder verzekerd is bij Vivium, dan kunt u alvast op beide oren slapen. In dat geval dekt zijn verzekering niet alleen brand- en waterschade, maar onder andere ook glasbraak in de woning die hij of zij huurt. 

Goed om te weten:

 • U nodigt uw familie of vrienden uit om samen een weekend door te brengen in uw vakantiewoning als ‘gast’ (en u vraagt daar geen geld voor)? Dan zijn zij voor die periode mee verzekerd in uw brandverzekering.
 • U overweegt uw tweede verblijf te verhuren via airbnb? Vraag zeker aan uw makelaar om uw brandverzekering aan te passen aan uw verhuurplannen. Vergeet niet dat er andere regels gelden voor logies met of zonder maaltijden!
 • In Wallonië en Brussel zijn er andere verzekeringsverplichtingen voor de huur en verhuur van woningen. Ook hier: vraag uw makelaar om raad vóór u uw vakantiehuisje in de Ardennen te huur aanbiedt!

Een blokpolis: wat is dat?

Een appartement aan zee te kopen? In een gebouw is er meestal een blokpolis die het gebouw en de gemeenschappelijke delen verzekert. Iedere individuele eigenaar is verplicht om die mee te ondertekenen.

De blokpolis dekt alle delen die vastzitten aan het gebouw zoals keukens, deuren en vloeren. Persoonlijke bezittingen zoals uw meubels, kunstwerken of kleding zijn niet verzekerd. Vaak houdt de blokpolis ook alleen maar rekening met de standaardafwerking van een appartement.

U hebt een wat exclusievere keuken, een luxueus afgewerkte badkamer of speciale ramen of deuren? Dan loopt u het gevaar onderverzekerd te zijn. Uw makelaar bekijkt graag samen met u of uw verzekering moet worden aangepast.

Is het zwembad en de tuin van uw vakantiewoning verzekerd?

Uw tweede thuis heeft een zwembad en/of een fraai aangelegde tuin? In een gewone brandverzekering is er geen (of heel beperkte) dekking voor schade aan uw zwembad. Dat geldt trouwens ook voor uw planten, zonnetent, terrasafsluitingen of andere voorwerpen van uw inboedel die zich buiten bevinden.

Met het Pack Tuin, een aanvullende uitbreiding op de verzekering VIVIUM Woning, beschermt u uw buitenruimte optimaal. Vraag ernaar bij uw makelaar.

Redactioneel: Bron vivium.be

Nieuws
Is een nazicht van de centrale verwarming nodig en hoe vaak?


Is een nazicht van de centrale verwarming nodig en hoe vaak?

Nieuws

Een regelmatige controle van uw verwarmingsketel door een vakman is verplicht. Maar weet u ook hoe vaak? Huurder of verhuurder: wie is aan zet? Waarom kan een slecht onderhouden verwarmingsinstallatie voor CO-gevaar zorgen? En hoe herkent u een mogelijk CO-probleem in huis? We vroegen het aan onze experts in woning- en brandschade.

5 goede redenen voor een regelmatige controle van uw centrale verwarming

 1. De periodieke keuring van centrale verwarmingsketels door een erkend technicus is wettelijk verplicht in België.
 2. Uw cv-ketel gaat langer mee als u hem regelmatig laat nakijken. Bovendien is het risico op pannes vijf keer lager.
 3. U bespaart tot 10% op uw energiefactuur. Tijdens het onderhoud controleert uw technicus of de verbranding energiezuinig gebeurt. Zo blijft het rendement van uw ketel optimaal.
 4. U voorkomt CO-vergiftiging. CO of koolstofmonoxide is een gifgas dat ontstaat als de brandstof in uw ketel niet goed wordt verbrand, een probleem dat zich normaal niet stelt als uw verwarmingsinstallatie goed is geïnstalleerd en regelmatig wordt nagekeken.
 5. Een regelmatige onderhoudsbeurt is goed voor het milieu. De technicus zorgt ervoor dat uw ketel niet te veel brandstof verbruikt, controleert de uitstoot van de verbrandingsgassen en reinigt de afvoer ervan. Zo komen er minder schadelijke stoffen in de lucht terecht.

Hoe vaak moet u uw verwarmingsinstallatie laten nakijken?

Tijdens de keuring gaat de vakman na of uw installatie correct en veilig werkt, hij stelt ze goed af en controleert daarna of de verbranding milieuvriendelijk en energiezuinig gebeurt. In bepaalde gevallen moet u ook uw schoorsteen laten nakijken en reinigen, omdat de rookgassen hierlangs worden afgevoerd. De richtlijnen voor deze keuringen verschillen van gewest tot gewest en per type ketel.

U hebt een gasketel?

Als u in Vlaanderen woont, dan moet u uw ketel om de twee jaar laten keuren. Hebt u een verwarmingstoestel van het type B (dat gebruikt de omgevingslucht in uw huis voor de verbranding, zoals een klassieke vloerketel of een oudere wandketel)? Dan moet u ook uw schoorsteen tweejaarlijks laten vegen. Voor gasketels van het type C (het luchtdichte systeem van condensatieketels) is schoorsteenvegen niet verplicht. Op de website omgeving.vlaanderen.be vindt u een handige online verwarmingswijzer voor stooktoestellen. Aan de hand van enkele eenvoudige vragen over uw stookinstallatie bezorgt deze wijzer u een lijstje van de wettelijke verplichtingen en enkele aanbevelingen om uw woning veilig te verwarmen.

 

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een verplichte tweejaarlijkse EPB-Periodieke controle voor gasketels en gasboilers voor sanitair warm water. In Wallonië moeten gasketels met een vermogen van minder dan 100 kW om de drie jaar worden gecontroleerd, voor ketels met een hoger vermogen is dat om de twee jaar.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië is het vegen van de schoorsteen niet verplicht als u een gasketel hebt.

U hebt een stookolieketel?

Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië moeten stookolieketels jaarlijks worden onderhouden en gecontroleerd. De controle omvat:

 • een nazicht van de algemene staat van uw ketel
 • een reiniging van uw ketel
 • een controle van de verluchting van de ruimte waarin uw ketel staat en van de aanvoer van verbrandingslucht
 • een check van de verbrandingswaarden
 • een controle en reiniging van de schoorsteen of rookgasafvoer.

U hebt een centraal stooktoestel op vaste brandstof (hout, pellets of steenkool)?

Overal in België is een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een geschoolde vakman verplicht. Voor de controle en reiniging van uw schoorsteen of rookgasafvoerkanaal alleen mag u eventueel ook een beroep doen op een (niet-erkende) schoorsteenveger.

Alle brandstoffen: periodieke verwarmingsaudit en diagnostic approfondi

Om te kijken of oudere centrale stooktoestellen (alle brandstoffen) nog energie-efficiënt genoeg zijn, werd in Vlaanderen de verwarmingsaudit en in Wallonië de diagnostic approfondi in het leven geroepen. Vraag aan uw onderhoudstechnicus wanneer dit onderzoek bij u moet gebeuren en of hij dit samen met de gewone periodieke controle kan doen. Zo bespaart u tijd en geld.

Hoe zit het als u een woning (ver)huurt?

Als verhuurder moet u ervoor zorgen dat de verwarmingsinstallatie van uw pand veilig en goed functioneert en dat deze bij aanvang van het huurcontract gekeurd of onderhouden ter beschikking wordt gesteld.

De periodieke keuring en het onderhoud van de cv-ketel worden als kleine herstelwerken beschouwd en zijn in regel ten laste van de huurder omdat hij de gebruiker is.

Huurt u een woning? Dan kijkt u best even het huurcontract na. In sommige gevallen zorgt de verhuurder zelf voor de keuring.

Wat als u geen zorg draagt voor uw verwarmingsinstallatie?

Als u uw verwarmingsinstallatie niet onderhoudt, verhoogt u de kans op brand, ontploffing of waterschade in uw woning. Maar risico nummer één is CO-vergiftiging. Elk jaar eist dit gifgas in ons land nog duizend onnodige slachtoffers, waarvan 2 tot 3% sterft.

Wat is de link met uw verwarmingsinstallatie? Wel, als die niet correct wordt afgesteld en onderhouden of als er een probleem is met de aanvoer van zuurstof of de afvoer van de verbrandingsgassen, dan kan de brandstof (gas, mazout, …) niet optimaal verbranden. Als gevolg daarvan ontstaat er koolstofmonoxide (of CO). Ook sierhaarden, pelletkachels, warmwatertoestellen of apparaten voor bijverwarming kunnen CO-gevaar opleveren.

CO is een onzichtbaar, reukloos en smaakloos gas. Het verdrijft de zuurstof uit het bloed van zijn slachtoffers, die stikken terwijl ze ademen, vaak met fatale afloop voor wie nietsvermoedend ligt te slapen. Vooral kinderen zijn heel gevoelig voor deze sluipmoordenaar.

Hoe herkent u een mogelijk CO-probleem in huis?

Mogelijke CO-problemen herkent u onder andere aan:

 • de geur van verbrand stof, veroorzaakt door andere chemische stoffen die vrijkomen door een slechte verbranding
 • abnormale vochtigheid in huis
 • condensatie op de ruiten
 • het loskomen van behangpapier
 • roetafzetting rond gasgeisers op de muur of plafond
 • gele in plaats van blauwe vlammen of abnormaal grote vlammen in uw gasgeiser
 • het afschilferen van de verf boven uw verwarmingstoestel.

Wat zijn de lichamelijke symptomen van een CO-vergiftiging?

De lichamelijke symptomen van een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid, oorsuizen, het zien van vlekken voor de ogen, misselijkheid en bij kinderen vaak buikpijn. Deze symptomen treden gewoonlijk op bij meerdere huisgenoten tegelijk.

Gelukkig kunt u een  CO-vergiftiging gemakkelijk voorkomen als u:

 • uw verwarmingstoestellen en waterverwarmers laat installeren en op tijd onderhouden door een erkend vakman
 • uw hele woning regelmatig verlucht, vooral de kamers met een kachel of waterverwarmer
 • oplet met toestellen die niet aangesloten zijn op een schoorsteen, zoals terrasverwarmers op butaangas of mobiele petroleumkachels.

De beste garantie voor jarenlang woonplezier

Huurder, verhuurder of bewoner van een eigen huis of appartement? Bij Vivium stemt u uw brandverzekering af op uw woonbehoeften en kunt u bij schade rekenen op de hulp en goede raad van uw makelaar.


Bronnen: Engie, het KMI en team Claims van Vivium

Redactioneel: Bron vivium.be

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.