Is de brandverzekering verplicht en waaraan moet ze voldoen?

De brandverzekering, ook wel de woonverzekering genoemd, is geen verplichte verzekering. Het is dus niet "de Wet" die u oplegt om als eigenaar of huurder een brandverzekering af te sluiten. Dat zoveel Belgen er toch één hebben is dan ook enkel een kwestie van gezond verstand.

Vreemd genoeg is, ondanks het niet verplicht karakter, de inhoud van de brandverzekering die men neemt, grotendeels wettelijk bepaald. We spreken hier dan van de basisdekkingen van een brandverzekering.

Hier alvast een overzicht van dekkingen die door de Wet omschreven worden als verplicht:

  • schade door brand, explosie of een implosie
  • inslag door bliksem (met inbegrip van schade aan elektrische en/of elektronische toestellen)
  • schade aangebracht door een dier of na botsing van uw auto met een dier
  • schade door een transportmiddel
  • aanslagen en arbeidsconflicten met inbebrip van terrorisme en sabotage
  • storm– en hagelschade
  • sneeuw & ijs die door hun druk schade brengen aan uw dak
  • natuurrampen (opgelet : uitzondering erkend potentieel overstromingsgebied)
  • schade door een omgevallen boom op het gebouw

Ik verhuur een pand aan mijn kinderen, wie moet dan een brandverzekering nemen?

Indien u zelf een brandpolis hebt voor het betreffende pand, dan passen de verzekeraars in principe automatisch een afstand van verhaal toe als er een verwantschap van de eerste graad bestaat (in het kort: dit betekent dat de maatschappij zich niet tegen de huurder zal keren ingeval van schade).

Om bij een schadegeval toch geen problemen te krijgen is het echter aangewezen dat u als ouder-eigenaar en het kind dat huurt allebei opgenomen worden als verzekerde personen op de brandpolis. Zo bent u zeker dat zowel u en uw kind volledig gedekt zijn inzake schade aan de woning of zelfs voor eventuele aansprakelijkheden (denk maar aan een uitbreiding van een brand naar aanpalende panden). Natuurlijk blijft u de contactpersoon voor de verzekeringsmaatschappij en staat u ook in voor de betaling van de premie. U beslist zelf of u uw zoon of dochter-huurder een deel van de premie laat betalen of niet.

Tenslotte moet u ook letten op de verzekering van de inboedel van uw kind-huurder. U kunt de inboedel mee laten opnemen in de brandpolis maar als het kind gehuwd of samenwonend is wordt in veel gevallen hiervoor een afzonderlijke polis afgesloten.

Ik ga verhuizen en tijdens het opknappen van de nieuwe woning huur ik ook nog mij oude verblijf. Moet ik dan twee brandverzekeringen nemen?

Wanneer u gaat verhuizen/bouwen is er meestal een periode waarin u tegelijk twee woningen "bezet". Gelukkig houden de verzekeringsmaatschappijen rekening met die mogelijkheid die inderdaad maar al te vaak voorkomt. Uw woonverzekering geldt dan tegelijk voor de beide gebouwen en voor de gedekte inhoud op beide adressen gedurende een periode die begint waarop de nieuwe woning ter beschikking wordt gesteld.

Er zijn natuurlijk enkele voorwaarden : in de eerste plaats moet u tijdig uw verzekeraar inlichten. Daarna zal de periode van dubbele dekking ingaan (vaak 2 maand) en deze kan variëren van maatschappij tot maatschappij en over de verschillende dekkingen (bvb verschillend voor gebouw of inhoud). Ga dus zeker na in uw polis hoe de vork aan de steel zit bij uw brandverzekering. Of contacteer ons, uw onafhankelijke makelaar. Wij kunnen u zeker gepast advies geven.

Tenslotte moet u ook de adreswijziging meedelen zodra de verhuis een feit is. De brandpolis kan dan aangepast worden aan de nieuwe situatie en zo definitief overgezet worden op de nieuwe woning. Zo bent u op geen enkel moment onder- of oververzekerd. Indien u nalaat om tijdig de verhuis door te geven zal uw polis na de periode van dubbele dekking enkel de schade aan de oude woning dekken. Nalatigheid op dat vlak kan u dus duur te staan komen.

Deze website gebruikt cookies zodat wij uw gebruikservaring kunnen verbeteren. Klik hier voor meer informatie over deze cookies.
Door verder te gaan ga je hiermee akkoord... Lees ook onze PRIVACY rules.