Skip to main content

1 op 4 jongeren belt soms met de gsm in de hand achter het stuur

1 op 4 jongeren belt soms met de gsm in de hand achter het stuur

23 april 2023. Uit een grootschalige enquête van Vias blijkt dat 1 op de 4 jonge bestuurders maandelijks minstens 1 keer met de gsm in de hand achter het stuur belt. 1 op de 5 jonge bestuurders neemt ook wel eens foto of maakt een filmpje tijdens het rijden. Al deze handelingen vergroten het risico op een ongeval omdat de bestuurder afgeleid is. Vias institute herlanceert daarom met de steun van verzekeraar Baloise de campagne ‘Wagen in, GSM uit’. Olympisch kampioene Nina Derwael is voor de derde keer ambassadrice van deze campagne. Tijdens de Baloise Antwerp 10 Miles, sensibiliseert ze vandaag zelf bestuurders, terwijl een spot op radio en televisie de campagneboodschap de komende twee maanden onder de aandacht zal brengen.

Nina Derwael sensibiliseert lopers en supporters op de Baloise Antwerp 10 Miles

1 op de 4 jonge bestuurders belt nog altijd niet handenvrij

Vias bevroeg een representatief staal van 6000 Belgische bestuurders over hun gedrag achter het stuur. Bij bestuurders jonger dan 34 jaar doet bijna 1 op de 4 (23%) maandelijks wel eens een niet handenvrij telefoontje. Jonge bestuurders doen het opvallend vaker dan bestuurders tussen 35 en 54 jaar (9%). Bij de bestuurders ouder dan 55 jaar is het slechts 3% van de bestuurders die wel eens belt met de gsm in de hand achter het stuur. Een simpel telefoongesprek met de gsm in de hand verdubbelt al de kans op een ongeval ten opzichte van een bestuurder die alert is.

Het blijft dus opvallend dat in totaal 1 op de 10 Belgische bestuurders (10%) nog altijd maandelijks telefoneert met de gsm in de hand. Bluetoothsystemen zitten bijna in elke wagen en een handenvrije set kopen kan al voor minder dan 50 euro. Als je weet dat een overtreding met bellen achter het stuur je een boete van 174 euro (+ administratiekosten) kan opleveren is het altijd de investering waard.

Vias raadt aan om sowieso zo min mogelijk te telefoneren in de wagen en als je het toch doet, om je gesprekken zo kort mogelijk te houden. Als je een langer gesprek wil voeren, zet je je best veilig langs de kant van de weg.

1 op de 5 jonge bestuurders maakt foto’s of filmpjes achter het stuur

21% van de jonge bestuurders geeft ook toe maandelijks wel eens een foto of filmpje achter het stuur te maken. Ook dit gedrag komt opvallend vaker voor bij jonge bestuurders ten opzichte van de rest van de bevolking. In totaal geeft 8% van de Belgische bestuurders aan maandelijks minstens een keer een filmpje of foto te nemen. Elk moment dat je naar je smartphone kijkt en niet naar de weg, betekent dat je essentiële informatie niet gezien hebt.

8% van de bestuurders geeft ook aan als bestuurder online meetings te volgen. De afleiding is zo mogelijk nog groter dan bij een gewoon telefoontje. Vaak nemen verschillende collega’s deel aan zo’n meeting en wordt er ook nog verwacht dat je input geeft. De cognitieve afleiding is zeer groot en af en toe gaat dat ook nog gepaard met een extra visuele afleiding als bestuurders ook nog een presentatie volgen.

Het is daarom belangrijk dat werkgevers goede afspraken moeten maken met werknemers dat ze niet verwachten om online beschikbaar te zijn voor meetings tijdens een autorit.

Meer dan 300 boetes elke dag

De politie heeft de laatste jaren het aantal controles opgedreven. In de eerste 6 maanden van vorig jaar werden ruim 56 000 bestuurders betrapt op gsm-gebruik achter het stuur, ofwel ruim 300 per dag.

Verschillende gerechtelijke arrondissementen organiseerden ook themazittingen in de politierechtbank waarbij bestuurders die betrapt werden meteen voor de politierechter moesten verschijnen.

Dat politie en justitie zo fors inzetten op dit gevaarlijk gedrag komt omdat afleiding door de gsm jaarlijks in ons verkeer het leven kost aan minstens 50 personen en daarnaast zorgt voor 4500 gewonden.

Nina Derwael geeft het goede voorbeeld: ‘Wagen in, GSM uit’

Om de bestuurders te sensibiliseren over de gevaren van de smartphone achter het stuur lanceren Vias institute en Baloise opnieuw de campagne ‘Wagen in, GSM uit’ met een spot die de komende weken te horen en te zien zal zijn op nationale radio en tv. Olympisch turnkampioene Nina Derwael is de hoofdrolspeelster in de tv- en radiospot.

Als ambassadrice gaat ze meteen zelf aan de slag tijdens de Baloise Antwerp 10 Miles om bestuurders te overtuigen hun gsm in de wagen niet te gebruiken. Nina zal daarom in een rijsimulator een test afleggen die de gevaren van afleiding achter het stuur illustreert. De video van haar ervaringen zal ook via sociale media gedeeld worden.

Voor Nina Derwael is het de derde keer dat ze de rol van ambassadrice voor deze campagne opneemt.

Redactioneel: Bron baloise.be